Menu

Чемпіонат світу з футболу 2014 року буде відкрито ударом по м'ячу, зробленим за допомогою екзоскелету з мыслеуправлением

Чемпионат мира по футболу 2014 года будет открыт ударом по мячу, сделанным при помощи экзоскелета с мыслеуправлением


Перший удар по м'ячу, який відкриє Чемпіонат світу з футболу 2014 року в Бразилії, зробить аж ніяк не який-небудь футболіст-суперзірка, це буде підліток з паралізованою нижньою частиною його тіла. А допоможе йому зробити це дію один із найдосконаліших на сьогоднішній день екзоскелетів, що працює за допомогою технологій уявного управління.

Технології, втілені у вищезгаданому екзоскелет, є частиною масштабного міжнародного проекту під назвою Walk Again. Досвідчений зразок екзоскелету поки розрахований тільки на підтримку нижньої частини тіла людини. Картина мозкової діяльності знімається за допомогою електродів, розташованих у спеціальному шоломі, одягненій на голову людини. Там же, в шоломі, знаходиться мікропроцесор, який здійснює попередню обробку отриманих сигналів та передачу їх центрального комп'ютера системи управління екзоскелету допомогою технологій бездротового зв'язку. Цей комп'ютер, використовуючи набори заздалегідь підготовлених шаблонів, розшифровує картину сигналів мозкової діяльності і перетворює все це в послідовність команд управління рухами.

Рухи, що виконуються экзоскелетом, доповнені кількома видами зворотного зв'язку, що дозволяє людині відчувати себе природно під час переміщень. Для роботи вищезазначених зворотних зв'язків на екзоскелет встановлені датчики дотиків, температури і зусилля, а дані з цих датчиків повертаються назад до користувача через візуалізацію на дисплеї або через відчуття, що передаються за допомогою вібраційних приводів. В теорії, і, ймовірно, в недалекому майбутньому, сигнали зворотного зв'язку можуть бути передані безпосередньо в мозок людини за допомогою однієї з існуючих технологій, що дозволить людині пережити почуття, ніби екзоскелет є частиною його власного тіла.

Людина, яка одягне екзоскелет і який зробить перший удар по м'ячу, буде обраний зі складу невеликої групи, яка зараз проходить процес навчання користуванню экзоскелетом в рамках програми підготовки до Чемпіонату світу у Бразилії. Поки ці люди навчаються за допомогою віртуального екзоскелету, але в міру наближення моменту початку чемпіонату вони перейдуть до тренувань з реальними экзоскелетами.

|