Menu

"Їстівна" електроніка зробить діагностику і лікування захворювань більш ефективними і більш безпечними

"Съедобная" электроника сделает диагностику и лечение заболеваний белее эффективными и более безопасными


Коли ви захворієте, ваш лікар зазвичай прописує вам певну процедуру лікування. І якщо ви будете дотримуватися всі приписи цієї процедури, яка в більшості випадків будується на чітких розрахунках, то ви видужаєте. Але що ж станеться, якщо в силу деяких причин ви забудете вчасно прийняти відповідні лікарські препарати або, того гірше, випадково перевищите їх допустиму дозу? Уникнути таких ситуацій допоможуть так звані "розумні" таблетки, які необхідно прийняти лише один раз. Ця "розумна" таблетка насправді є досить складним електронно-механічним пристроєм, який, використовуючи сигнали від датчиків певного виду або сигнали від внутрішнього таймера, випускає всередину організму строго певну дозу лікарського препарату.

В даний час вже існують і застосовуються зразки таких "розумних" таблеток. На жаль, всім їм властивий один недолік - вони всі повинні покинути межі людського організму природним шляхом після виконання ними свого завдання, що в деяких випадках пов'язане з певними труднощами. Вирішенням цієї проблеми є використання так званої "їстівної" електроніки, електронних пристроїв, виготовлених з безпечних для людського організму матеріалів, які повністю розкладаються через якийсь час після виконання їх функцій. Такі матеріали вже давно відомі вченим, але перешкодою до широкого виробництва і застосування "їстівних" електронних пристроїв до останнього часу служило відсутність "їстівного" джерела живлення, хімічної або акумуляторної батареї.

"Съедобная" электроника сделает диагностику и лечение заболеваний белее эффективными и более безопасными


Вирішити проблему створення "їстівного" джерела живлення вдалося інженеру-биомедику Крістоферу Беттингеру (Christopher Bettinger) з університету Карнегі-Меллоун, який розробив гнучку батарею, матеріал якої разлается за допомогою мікроорганізмів. В якості матеріалу електродів цього джерела живлення використаний меламін морський каракатиці, істоти, здатного самостійно виробляти що вимагається йому в деяких випадках електричну енергію. Нова батарея здатна виробити до 10 мікроампер струму протягом проміжку часу від 5 до 24 годин, перебуваючи в будь-якій точці людського організму. Після виконання своєї функції, матеріал зазнає кардинальні зміни своєї структури і батарея розпадається під впливом мікроорганізмів на нейтральні речовини, що не викликають ніяких побічних ефектів.

Використання таких "їстівних" батарей не обмежується тільки "розумними" таблетками. Вони можуть стати джерелом енергії для інших "їстівних" медичних пристроїв, забезпечених різними датчиками та камерами, які в недалекому майбутньому стануть заміною зондам, які вводяться пацієнтам через рот або в інші місця тіла хірургічним шляхом. Крім цього, такі батареї зможуть приводити в дію інші пристрої медичного призначення, такі, як кардиоводители і електричні стимулятори, що роблять вплив на головний мозок та елементи нервової системи для боротьби з такими захворюваннями, як хвороба Альцгеймера.

|