Menu

Перший пацієнт отримав полумеханическое полубиологическое штучне серце

Первый пациент получил полумеханическое полубиологическое искусственное сердце


Минулого тижня французькі хірурги успішно імплантували першого у світі пацієнтові штучне серце Carmat. Це досить складний пристрій, розроблене фахівцями компанії EADS, являє собою комбінацію набору механічних компонентів і тканин серцевих м'язів, вилучених у тварин, завдяки чому воно є першим у світі штучним серцем, призначеним для довгострокового безперервного використання протягом строку до п'яти років.

Існуючі на сьогоднішній день штучні серця, по суті, являють собою механічні насоси різних типів, які можна використовувати лише протягом короткого терміну. Різкі скачки тиску і рухомі пластикові частини насосів служать причиною руйнування кров'яних клітин, що є причиною формування згустків в крові пацієнта. Серце Carmat має затискаються камери, керовані гідравлічними приводами, внутрішня поверхня яких виготовлена з тканин серцевого м'яза природного походження. Принцип роботи камер штучного серця Carmat практично не відрізняється від принципів роботи камер звичайного серця, що дозволяє запобігти прискорене згортання крові і дозволяє використовувати штучне серце протягом п'яти років.

Однак, у штучного серця Carmat є і свої недоліки. По-перше, його вага складає близько 900 грамів, що майже в три рази більше ваги звичайного серця. Це буде суттєвою мірою обмежувати рухливість пацієнта з таким серцем. По-друге, використання штучного серця Carmat не по кишені кожному нужденному в ньому людини, адже його вартість на сьогоднішній день складає більше 200 тисяч доларів.

Штучне серце Carmat було схвалено відповідними органами Європейського Союзу для використання на людях на початку цього року. А пацієнт-парижанин, який отримав перше серце Carmat у середу минулого тижня, не спить, розмовляє і почуває себе цілком задовільно, хоча і перебуває під постійним наглядом, перебуваючи у відділенні інтенсивної терапії.

|