Menu

Південнокорейські вчені створили перших в світі нанороботів для боротьби з раковими захворюваннями

Южнокорейские ученые создали первых в мире нанороботов для борьбы с раковыми заболеваниями


Група вчених з Національного університету Чоннам (Chonnam National University), Південна Корея, розробила перше в світі функціонують нанороботів, здатних самостійно виявляти клітини злоякісних ракових утворень і вводити в навколишнє середовище відповідний лікарський препарат. В ролі цих нанороботів виступають генетично модифіковані бактерії певного типу, здатні до виявлення найбільш слабких концентрацій певних хімічних сполук і білків, які виробляються у великих кількостях лише в присутності ракових клітин.

Коли бактерія виявляє присутність вищезазначених білків в навколишньому середовищі, вона за рахунок деяких механізмів приводить в дію другу частину наноробота, автоматизоване наноустройство, розміром всього в 3 мікрометра, яке автоматично розпорошує відповідний лікарський препарат, що впливає прямо на хвору клітину.

Южнокорейские ученые создали первых в мире нанороботов для борьбы с раковыми заболеваниями


"Розроблена вченими нашого провідного установи з лікування онкологічних захворювань методика дозволяє подолати всі обмеження існуючих способів діагностики ракових захворювань. Наші нанороботи здатні не тільки виявити зароджується хвороба в самій початковій її стадії, але і ефективно придушити її розвиток у той час, коли захворювання ще піддається лікуванню", - йдеться в прес-релізі південнокорейського Міністерства науки, інформаційно-комунікаційних технологій та планування майбутнього, яке частково фінансувало проведення даних досліджень, - "І це перший в світі наноробот, здатний ефективно проводити лікування захворювань".

Лабораторні тести показали, що в тому вигляді, в якому існують сьогодні ці нанороботи, можуть діагностувати і боротися лише з "твердими" формами раку, таких як рак грудей або прямої кишки. Але розробники стверджують, що їх подальші дослідження дозволять вже в самому найближчому часі розробити нанороботів наступного покоління, які будуть в змозі виявляти й інші форми раку, і ще на ранніх стадіях їх появи.

Нова технологія і конструкція нанороботів, які отримали назву "Bacteriobot", вже були запатентовані в десятках країн, включаючи Японію, Сполучені Штати і всі країни, які є членами Європейського Союзу.

|