MEMS-технології приходять на заміну рідким кристалам в дисплеях наступного покоління серії IGZO
Фахівці компанія Sharp, Qualcomm і Pixtronics спільними зусиллями розробили і виготовили досвідчені зразки дисплеїв нового покоління серії IGZO, в яких для управління світловим потоком замість традиційних рідких кристалів використані крихітні мікроелектромеханічні (MEMS) пристрою. Кожне MEMS-пристрій, здатний перемикатися на відкрите і закрите стан, використовується для управління потоком світла, що виробляється червоними, зеленими і синіми світлодіодами, з яких складається кожен піксель дисплея. Завдяки використанню такого нововведення дисплеї IGZO демонструють високі рівні яскравості і кольоровідтворення при будь-якій освітленості, мають надзвичайно широкий кут огляду і низький показник витрати енергії.
"В дисплеях IGZO в порівнянні з традиційними рідкокристалічними дисплеями, не використовується поляризуючі і кольорових світлофільтрів. Тому нічого не заважає світла від лампи або світлодіодів підсвічування безперешкодно проходити крізь структуру дисплея. Це обумовлює відсутність спотворень, високу перенесення кольорів і контрастність зображення, і високу ефективність використання енергії".
Проведені вимірювання характеристик дисплеїв IGZO показали, що ефективність використання світла підсвічування в 10 разів перевищує ефективність найкращих зразків звичайних рідкокристалічних дисплеїв, що робить дисплеї IGZO ідеальним варіантом там, де потрібно або високу якість передачі кольору чи низький витрата енергії. Крім цього, використані в технології IGZO MEMS-пристрої можуть успішно справлятися зі своїм завданням у широкому температурному діапазоні, включаючи досить низькі температури, при яких звичайні рідкі кристали замерзають і перестають функціонувати.
"Оскільки технологія IGZO і взагалі MEMS-технології є абсолютно новим напрямком у створенні високоякісних дисплеїв, нам ще знайдеться над чим працювати в майбутньому", - пишуть розробники технології IGZO, - "І ми сподіваємося, що наші подальші зусилля приведуть до значного поліпшення технології, як з точки зору її споживчих якостей, так і з боку здешевлення її виробництва".