Menu

Компанія Fujitsu працює над створенням штучного інтелекту, здатного скласти іспити в Токійський університет.

Компания Fujitsu работает над созданием искусственного интеллекта, способного сдать экзамены в Токийский университет.


Токійський університет, один з провідних японських навчальних закладів, відомий тим, що вступити туди зовсім непросто. Особливо важкі для абітурієнтів іспити з математики, на яких заборонено користуватися навіть калькуляторами і будь-який інший електронікою. Компанія Fujitsu, яка прославилася створенням суперкомп'ютера "К", який у свій час займав першу позицію рейтингу Top-500, почала розробку програмного забезпечення системи штучного інтелекту для робота, який разом з абітурієнтами зможе здати вступні іспити в Токійський університет.

Озвучена вище завдання на перший погляд здається відносно простий, але насправді справа йде зовсім навпаки. Програмне забезпечення робота повинна вміти розпізнавати і обробляти дані в текстовому вигляді, у вигляді діаграм, графіків і формул, витягуючи з перерахованих вище наборів даних суть математичної задачі і вирішуючи її на рівні абітурієнтів, підготовлених до вступу в один з провідних Вишів Японії.

Згідно з даними компанії Fujitsu тільки приблизно половина екзаменаційних завдань може бути вирішена чисто обчислювальними методами за допомогою програмного забезпечення нехай і з вельми складними алгоритмами. Багато задач вимагають всебічного аналізу різних підходів, оцінки візуальних зображень, застосування рівнянь і формул, які абітурієнти повинні вивчити заздалегідь. Іспит з математики є важким навіть для підготовлених людей, а перед розробниками програмного забезпечення складання іспиту поставить великий ряд складних теоретичних і практичних проблем.

Тільки в науково-фантастичних творах і фільмах комп'ютери легко справляються з завданнями будь-якого виду, які можуть загнати у безвихідь навіть дуже розумної людини, насправді ж змусити програму вирішувати на льоту будь-яку задачу зовсім непросто. Зазвичай програми виробляють певні дії, грунтуючись на наборі початкових даних. В даному випадку ці дані представляють собою величезні масиви змінних величин.

Одним із завдань такого роду є реалізація комп'ютерного бачення, яка вирішується за рахунок оцінки, аналізу зображення та застосування до нього ряду геометричних обчислювальних методів. Але завдання комп'ютерного бачення порівняно з "екзаменаційною" завданням виглядає як проста арифметична операція в порівнянні з рішенням диференціального рівняння високого порядку. Для того, що б досягти успіху у вирішенні завдання, комп'ютер повинен буде правильно витягти з даних задаються питання і вирішити завдання, відсіявши весь сторонній інформаційний шум. При цьому все повинно бути зроблено максимально швидко.

Фахівці компанії Fujitsu планують розробити функціонуючу систему штучного інтелекту до 2016 року. Ще деякий час піде на налагодження, доопрацювання та навчання програмного забезпечення системи. І в 2021 році, якщо все піде за планом, штучний інтелект зробить першу спробу надходження в Токійський університет. А кінцевою, і дуже далекої, метою проведення даних робіт і досліджень є розробка інтелектуальної програмної системи, здатної до самооцінки й оцінки навколишнього середовища, яка зможе сама себе оптимізувати виходячи з вищезазначених оцінок.

|