Menu

Нова програма перетворює сни людей в дивовижну музику.

Новая программа превращает сны людей в удивительную музыку.


Той факт, що кожна людина унікальна, не викликає ні у кого жодних сумнівів. Так само унікальним для кожної людини є те, як він спить, його положення вчасно сну, ритм ударів серця, частота дихання і т.п. Дослідники їх університету Гельсінкі розробили спеціальне програмне забезпечення, яке перетворює "зразки" сну людей в дивовижну музику.

Так як кожен з нас спить своїм особливим, унікальним способом, то і музика, вироблена вищезазначеним програмним забезпеченням, так само буде унікальна. Для того, що б зробити запис "образів" сну людини під матрацом повинен бути встановлений спеціалізований датчик Beddit, підключений до Інтернету. Як тільки цей датчик збирає необхідну кількість даних, вони передаються на веб-сайт Sleep Musicalization, де і відбувається їх перетворення в музику.

Згідно з розповіддю Аврори Тулилолу (Aurora Tulilaulu), студента, який розробив програмне забезпечення, його програма виділяє з переданого набору даних унікальну складову, засновану на рухах людини під час різних стадій сну, серцевого ритму і дихання. Зрештою, кілька годин сну людини стискаються в кілька хвилин музичного твору. Слід зазначити, що "зразки" сну окремої людини, дещо відрізняються один від одного в різні дні, так само різняться і отримані музичні мелодії, хоча основні їх "мотиви" залишаються незмінними.

Головною метою, яка переслідувалася при створенні нового програмного забезпечення, є створення зовсім нових видів і форм подання даних різного роду, і в даному випадку музика стала формою такого подання. Професор Хэнну Тоивонен (Hannu Toivonen), під керівництвом якого було створено програмне забезпечення, розповідає: "Ми працюємо над безліччю методів представлення й інтерпретації даних. І музика має в цій справі чималий потенціал. На відміну від таблиць і графіків музика може пробудити у людини безліч почуттів, які дозволять, наприклад, вченому налаштуватися на відповідний лад перед роботою з цими даними. Аналіз і створення музики сну є першим практичним втіленням вищезазначеної ідеї".

Але якщо у Вас немає датчика Beddit для запису зразків своїх снів, Ви маєте можливість почути музику снів інших людей, просто зайшовши на сайт Sleep Musicalization.

|