Menu

Створена обчислювальна система, що використовує краплі води в якості інформаційних біт.

Создана вычислительная система, использующая капли воды в качестве информационных бит.


У сучасному світі існують обчислювальні системи різних типів. Це електронні, оптичні, квантові, механічні і навіть пневматичні обчислювальні системи. Тепер, завдяки зусиллям учених університету Аальто, до наведеного вище переліку можна сміливо додати ще один різновид обчислювальної системи, яка в якості інформаційних бітів використовує дрібні крапельки води.

Використовуючи те, що вони назвали "сверхгидрофобную краплинну логіку", вчені створили пристрої пам'яті тригерній типу та інші пристрої, що реалізують елементарні виконавчі функції. Їх винахід базується на ефектах, які виникають, коли дві крихітні крапельки води стикаються один з одним на поверхні з надзвичайно водовідштовхувального матеріалу. При деяких умовах ці крапельки відскакують один від один як більярдні кулі, при інших умовах вони зливаються в одну велику краплю.

"Я здивований тим, що про явища, що відбуваються при зіткненні двох крапельок на водовідштовхувальної поверхні, ніхто не повідомляв раніше. Адже це дійсно легкореализуемое і легкодоступне явище" - розповідає Хенрикки Мертэними (Henrikki Mertaniemi), вчений, вперше помітив незвичайну поведінку крапельок води на листках дерев у своєму саду.

Для створення водовідштовхувальним (гідрофобної поверхні вчені використовували мідну поверхню, покриту шаром срібла. Потім ця поверхня була піддана хімічній обробці фторосодержащим складом. Це додало поверхні настільки сильні водовідштовхувальні властивості, що краплини води скочуються з неї навіть при найменшому нахилі.

Якщо крапельки, що пересуваються в такому "водно-краплинному" обчислювальному пристрої, зробити з розчинів різних хімічних реагентів, зіштовхуючи такі краплі в необхідні моменти часу потрібних місцях можна створити щось на зразок хімічного процесора, в якому будуть відбуватися ретельно розраховані, запрограмовані і контрольовані хімічні реакції. В цих процесорах крапельки одночасно будуть виступати в ролі мініатюрних хімічних реакторів та інформаційних бітів, що беруть участь в обчисленнях.

Крім створення подібних хімічних, біологічних і біохімічних процесорів, вчені пропоную використовувати подібні обчислювальні системи в якості автономних логічних пристроїв, неспішно виконують нескладні функції, але не потребують електричної енергії для своєї роботи.



|