Menu

Термальні камери і спеціалізовані алгоритми дозволяють виявити нетверезих людей.

Термальные камеры и специализированные алгоритмы позволяют выявить нетрезвых людей.


Технологія отримання теплових зображень і подальша обробка даних з допомогою спеціалізованих алгоритмів, розроблені Джорджія Кукайоу (Georgia Koukiou) і Вэссилисом Анэстэссопулосом (Vassilis Anastassopoulos) з лабораторії електроніки університету Патр, Греція, можуть бути використані для ідентифікації нетверезих людей перш, ніж вони зможуть увійти в громадські місця і доставити неприємності оточуючим людям.

В основі системи виявлення людей, які вжили надмірна кількість алкогольних напоїв, лежить аналіз відносних температур різних частин обличчя людини. Як показали випробування системи, вона не схильна суб'єктивними оцінками, приміром, заснованим на аналізі поведінки людини, і її результати можна трактувати як "однозначне свідчення алкогольного сп'яніння", які можна використовувати в суді як докази.

Згідно наявної інформації, дослідники розробили два алгоритму визначення сп'яніння. Перший алгоритм виконує аналіз температури кожного пікселя теплового зображення особи, порівнюючи отримані значення з шаблонами, що знаходяться в базі даних. Результати порівняння свідчать про те, тверезий чоловік чи ні. Для створення бази шаблонів були використані теплові зображення кількох п'яних і декількох тверезих людей, що має різний типаж осіб.

Другий алгоритм виконує аналіз різниці температур між різними частинами обличчя людини і визначає їх абсолютні значення. В ході досліджень було відмічено, що ніс і прилеглі до нього частини обличчя нетверезого людини мають більш високу температуру, а лоб залишається відносно холодним. Цей алгоритм дозволяє більш точно визначити ступінь тверезості людини і відсіяти людей, що мають підвищену температуру тіла, яка, наприклад, може бути наслідком простудного або інфекційного захворювання.

Ці два алгоритми, що працюють паралельно, дають майже 100-відсоткову ймовірність ідентифікації нетверезих людей. Висока швидкість роботи вищезгаданих алгоритмів дозволить створити системи, які будуть працювати в режимі реального часу, допоможуть охорони не допустити п'яного людини в транспорт, громадське місце і не продати вже неабияк п'яному людині ще алкогольних напоїв.

|