Menu

Як народжуються планети?

Как рождаются планеты?


Полювання за екзопланетами, планетами, що знаходяться за межами нашої Сонячної системи, яка ведеться дуже активно протягом останнього десятиліття, вже дала масу результатів, які призвели до кількох неймовірним відкриттям. І тепер, у вчених-планетологів є новий науковий інструмент - детальна математична модель, що описує у всіх деталях процеси, що призводять до народження нових планет.

Згідно цієї моделі, хмари газу і пилу формують досить щільний диск навколо центральної зірки. Мільйони років, мікро - і частинки речовини цього диска, стикаючись, формують великі об'єкти, які поступово нарощують масу і стають все більшими. І, зрештою, з деяких таких об'єктів виходять планети.

Как рождаются планеты?


Математична модель, що описує процес формування газопилового диску навколо зірки і процеси, що відбуваються всередині цього диска, була розроблена групою вчених з Техаського університету в Остіні (University of Texas at Austin), очолюваної Саллі Додсон-Робінсон (Sally Dodson-Robinson). Математична модель настільки складна, що для її розрахунку потрібні потужності суперкомп'ютера Ranger, що знаходиться в обчислювальному центрі Texas Advanced Computing Center (TACC).

Вчені, використовуючи свою математичну модель, провели ряд розрахунків з різним набором вихідних даних. Таким чином їм вдалося знайти умови, при яких відбулося формування планет нашої Сонячної системи, що певною мірою підтверджує працездатність математичної моделі, закладених в неї ідей і алгоритмів.

Ну, а на нижчеподаному відеоролику можна подивитися на візуалізацію розрахунків математичної моделі процесів формування нових планет.



|