Menu

Skylens - система, яка дозволить пілотові будь-якого літального апарату використовувати можливості доповненої реальності

Skylens - система, которая позволит пилоту любого летательного аппарата использовать возможности дополненной реальности


Крім нормальної роботи двигунів для пілота будь-якого літального апарату на другому місці стоїть володіння актуальною та своєчасною оперативною інформацією. За останнє десятиріччя було розроблено безліч система класу EFVS (Enhanced Flight Vision Systems), які служать для відображення критично важливих польотних даних прямо перед очима пілота, і більшість сучасних випускаються зараз літаків вже обладнуються подібними системами. Але що ж робити пілотам, які керують літальними апаратами, випущеними в більш ранні періоди часу? Адже їм також доводиться літати і саджати свої літаки в найскладніших умовах, коли злітно-посадкову смугу просто не видно з-за атмосферних опадів або густого туману. Виходом з цієї ситуації є система Skylens, розроблена компанією Elbit Systems, що представляє собою щиток-дисплей, який дозволяє пілоту отримувати всю оперативну інформацію за допомогою функцій доповненої реальності.

Система Skylens, яка відноситься до класу Clearvision EFVS, розроблена з прицілом її використання в цивільній авіації. Щиток-дисплей Skylens одягається на голову пілота, подібно пристрою віртуальної реальності Oculus Rift, але його передня частина досить велика навіть для того, щоб під нею помістилися звичайні окуляри, які носять деякі пілоти. Дисплей системи Skylens має високу роздільну здатність за рахунок чого на ньому високою якістю відображаються різні символи, текстова інформація та навіть відео-потоки, які передаються з землі або з камер літака. Інформаційна частина системи Skylens досить легко адаптується для роботи з будь-яким з існуючих нині типів цивільних літаків чи вертольотів.

Skylens - система, которая позволит пилоту любого летательного аппарата использовать возможности дополненной реальности


Дисплей системи має досить високу яскравість світіння і може використовуватися пілотом не тільки вночі, але і в денний час. За допомогою дисплея пілот зможе побачити навіть ті елементи, наприклад, злітно-посадкову смугу, які йому просто не видно з-за поганих погодних умов. Крім підвищення безпеки польотів система Skylens дозволить льотчикам сідати на смуги аеродромів, які не мають додаткового обладнання, на які раніше дозволялося сідати тільки літакам, які вже мають вбудовані системи EFVS.

В даний час компанія Elbit Systems проводить ряд випробувань, в яких система Skylens використовується пілотами літальних апаратів. У разі успішного проходження цих випробувань і отримання схвалення відповідних дозвільних органів почнеться масове виробництво систем Skylens, яке буде розгорнуто до 2016 року.

|