Menu

Чергова перемога суперкомп'ютера Watson і повна поразка медиків-кардіологів.

Очередная победа суперкомпьютера Watson и полное поражение медиков-кардиологов.


На сторінках нашого сайту ми вже розповідали про те, що після перемоги в конкурсі Jeopardy суперкомп'ютер IBM Watson буде переорієнтований на роботу в області медицини і діагностики захворювань. З того моменту пройшло не так вже багато часу і ось, суперкомп'ютер Watson здобуває свою першу перемогу в медичній галузі. Під час змагання, що проходила в клініці Клівленда (Cleveland Clinic), суперкомп'ютер в пух і прах розніс двох своїх конкурентів. Але на відміну від дріб'язкового змагання Jeopardy, де противниками суперкомп'ютера були два звичайних людини, в останньому змаганні супротивниками були дві команди досвідчених і шанованих медиків-кардіологів клініки. Остаточна сума балів, набраних суперкомп'ютером, майже у два рази перевищувала суму балів, набраних найближчим конкурентом.

Створення комп'ютера, здатного повністю замінити лікаря-медика в постановці діагнозу та прийняття рішення, знаходиться ще далеко за горами. До звершення цієї події пройде ще мінімум одне десятиліття. Але такі сильні ідеї та рішення, реалізовані у вигляді суперкомп'ютера Watson, по всій видимості, стануть відправною точкою на шляху створення комп'ютера-медика, який коли-небудь з'явиться неминуче.

В ході підготовки до змагання суперкомп'ютера Watson були "згодовані" тонни медичних журналів, підручників, прикладів та інших даних. Це дало суперкомп'ютера найбільші у світі знання в самих різних областях медицини. Але використання такого величезного обсягу різнорідних даних викликало деякі труднощі для роботи алгоритмів програм суперкомп'ютера. "Під час змагання Jeopardy питання для учасників були розбиті згідно тематики на кілька колонок" - розповідає Джим Гаргэн (Jim Gargan), співробітник компанії IBM. - "Медична діагностика походить на пошук відповіді на питання, який міститься одночасно в 50000 таких колонок".

Коли ж Гаргену було задано питання щодо того, коли ж суперкомп'ютер Watson стане повноцінним медиком-діагностом, він просто відповів: "Скоро". Але, як всім добре відомо, поняття "скоро" досить широке.

|