Menu

Новий китайський суперкомп'ютер Tianhe 2 введено в експлуатацію раніше запланованого терміну

Новый китайский суперкомпьютер Tianhe 2 введен в строй раньше запланированного срока


У квітні 2014 року фахівці практично закінчили процедуру налагодження та налаштування обладнання китайського нового суперкомп'ютера Tianhe 2, після чого його обчислювальні потужності частково стали доступні користувачам, які представляють різні наукові та дослідницькі організації. 16 тисяч обчислювальних ядер суперкомп'ютера Tianhe 2 забезпечують йому пікову обчислювальну потужність в 33.86 квадрильйонів операцій з плаваючою комою в секунду (petaflops), а максимальна теоретична пікова продуктивність системи становить 54.9 petaflops.

Найближчим конкурентом суперкомп'ютера Tianhe 2 є американський суперкомп'ютер Titan, що знаходиться в розпорядженні Національної лабораторії Ок-Рідж, який має обчислювальну потужність в 17.59 petaflops, що практично в два рази нижче потужності суперкомп'ютера Tianhe 2. Зараз ці обидва суперкомп'ютера доступні для математичних наукових розрахунків, серед яких такі ресурсномісткі завдання, як моделювання фізичних і хімічних процесів на молекулярному масштабі, моделювання кліматичних змін та обробка астрономічних сигналів. І, природно, обидві ці машини будуть використовуватися у військових цілях, включаючи моделювання ядерної зброї і злом зашифрованої інформації.

Новый китайский суперкомпьютер Tianhe 2 введен в строй раньше запланированного срока


Суперкомп'ютер Tianhe 2 став найпотужнішим у світі суперкомп'ютером з листопада 2013 року, коли був оприлюднений черговий список рейтингу Top-500. Суперкомп'ютер Tianhe 2 є спільною розробкою фахівців китайського Національного університету оборонних технологій (China National University of Defense Technology, NUDT) і компанії Inspur. У конструкції суперкомп'ютера використані десятки тисяч процесорів Intel Xeon, доповнених спеціалізованими процесорами китайського виробництва FT-1500, які досить ефективно виконують програми, написані на спеціалізованій мові Linux Kylin, розробленому фахівцями NUDT.

Слід нагадати нашим читачам, що перший частковий запуск суперкомп'ютера Tianhe 2 був проведений у грудні 2013 року, а в повному складі суперкомп'ютер має запрацювати до початку 2015 року. Суперкомп'ютер Tianhe 2, на створення якого було витрачено 390 мільйонів доларів, є частиною китайської національної науково-технологічної програми Program 863, яка була розпочата в 1980-х роках з метою прискорення розвитку багатьох галузей, таких як матеріалознавство, інформаційні технології, військова, авіаційна і космічна техніка. В даний час в рамках програми Program 863 ведеться розробка противоспутниковых лазерних систем, пошук нових джерел екологічно чистої відновлювальної енергії і безліч інших перспективних розробок.

|