Menu

Розробляється технологія квантової криптографії, призначена для використання в смартфонах

Разрабатывается технология квантовой криптографии, предназначенная для использования в смартфонах


Дослідники з Центру квантової фотоніки (Center for Quantum Photonics, CQP) університету Брістоля, що працюють спільно з фахівцями компанії Nokia, розробили нову надзахищене систему, яка робить можливим використання технологій квантових комунікацій і квантової криптографії, таких як квантовий розподіл криптографічних ключів (Quantum Key Distribution) в мобільних телефонах, смартфонах і портативних комп'ютерах. Відзначимо, що всі сучасні реалізації квантових технологій мають великі габаритні розміри, високу вартість і використання квантових систем можливо тільки в разі їх фіксованого місця розташування, наприклад, в серверних кімнатах банківських інформаційних центрів. Брістольські дослідники вперше в світі продемонстрували можливість скорочення розмірів дорогих квантових інформаційних технологій до рівня одного оптичного чіпа, який можна включати до складу будь-якого портативного електронного пристрою.

Реалізація такого мініатюрного квантового пристрою стала можлива завдяки інноваційному протоколом, розробленим науковим співробітником центру CQP Ентоні Лэйнгом (Anthony Laing) і його колегами. Даний протокол дозволяє виробляти надійний обмін квантової інформації в умовах змінної навколишнього середовища і непостійних розташування приймача і передавача інформації.

Разрабатывается технология квантовой криптографии, предназначенная для использования в смартфонах


"Наступним нашим кроком буде переміщення розробленої технології зі стін нашої лабораторії до складу однієї з реальних комунікаційних систем" - розповідає Ентоні Лейнг, - "Квантова система, що використовує фотони в якості середовища передачі інформації, покладається на інтегровані квантово-оптичні схеми, розроблені фахівцями нашого університету. І на основі цих елементів ми створимо перший мобільний телефон, захищений від стеження з боку американського АНБ, систем типу PRISM і подібних систем спецслужб інших країн".

Зазначимо, що вищенаведені заяви є не просто голослівними, на це вказує те, що Центр квантової фотоніки Брістольського університету є одним з провідних наукових установ в області квантових технологій в усьому світі. В центрі працює близько 70 висококваліфікованих учених, інженерів та наукових співробітників, а загальний обсяг грантів, що виділяються центру, перевищує суму в 20 мільйонів фунтів стерлінгів. В даний час фахівцями центру CQP вже створено нескладний квантовий комп'ютер "Quantum in the Cloud", доступ до процесора якого може отримати через веб-інтерфейс будь-хто, зацікавлений в отриманні досвіду роботи з квантовими системами.



|