Menu

Гібридні ядерні реактори - шлях до отримання енергії й утилізації ядерних відходів.

Гибридные ядерные реакторы – путь к получению энергии и утилизации ядерных отходов.


Група фізиків з Техаського Університету в Остіні (University of Texas at Austin) розробили абсолютно новий вид гібридного ядерного реактора, який в змозі переробити велику частину ядерних відходів, вироблених атомними електростанціями. Токсичні відходи ядерної енергетики накопичуються в спеціально створених сховищах, таке зберігання є дуже дорогим і небезпечним заходом. Це новий винахід фізиків може значно зменшити потребу у розширенні місць поховання, і надалі, переробити всі накопичені ядерні відходи.

Гибридные ядерные реакторы – путь к получению энергии и утилизации ядерных отходов.


Вчені пропонують руйнувати відходи, використовуючи гібридний ядерний реактор, в якому одночасно здійснюються операції ядерного синтезу і розщеплення. У центральній частині реактора відбувається ядерний синтез, ця частина є компактним джерелом нейтронів (Compact Fusion Neutron Source, CFNS). Швидкі нейтрони, що надходять з центральної частини, поглинаються ядерними відходами, які розташовані в області навколо CFNS. В результаті цього трансуранові елементи, що містяться у відходах, починають розпадатися на більш легкі елементи. Тобто відбувається медленнотекущая реакція розщеплення, в процесі якої виділяється велика кількість енергії, яка утилізується і відправляється споживачам.

«Ми створили спосіб досить простий і дешевий, для знищення ядерних відходів», - говорить Майк Котшенрезер (Mike Kotschenreuther), старший дослідник відділу Фізики університету. «Ми віримо, що наш пристрій для знищення відходів дозволить ядерній енергетиці повністю замінити джерела енергії на вуглецевому паливі, що, в свою чергу, може допомогти нам впоратися з проблемою глобального потепління».

В даний час у світі існує дуже багато ядерних реакторів, які виробляють велику кількість ядерних відходів. Але, у всьому світі, лише у Франції і Японії існують і застосовуються на практиці технології переробки відходів, у всіх інших країнах ядерні відходи піддаються захороненню. Нова розробка американських вчених дозволить вже найближчим часом почати переробку всіх вироблених відходів і поступово вирішити проблему існування та експлуатації сховищ цих небезпечних речовин.

|