Menu

Вченим вдалося змусити бактерії виду E.coli виробляти чистий бензин

Ученым удалось заставить бактерии вида E.coli вырабатывать чистый бензин


У звичайних умовах бактерії кишкової палички Escherichia coli (E.coli) є причиною псування харчових продуктів і великий головний біль для батьків, ростять маленьких дітей. Але корейські вчені, провівши цілий ряд складних генетичних модифікацій бактерій E.coli, змусили їх виробляти чистий бензин, використовуючи лише енергію відбуваються в них метаболічних процесів.

Бензин та інші нафтопродукти є однією з важливих складових світової економіки, яка приносить величезні прибутки і заради якої розв'язуються війни. Його хімічний склад досить простий, він складається з декількох видів досить коротких вуглеводневих ланцюжків, що містять максимально можливу кількість водню, так званих алканів.

Ученим, безумовно, відомі способи синтезу алканових вуглеводневих ланцюжків, але до останнього часу найбільш успішно вдавалося синтезувати лише довгі ланцюжки, з яких складається дизельне паливо. Процес синтезу коротких вуглеводневих ланцюжків, з яких складається бензин, досить складний і доріг, а для його проведення потрібна велика кількість енергії, яка в кілька разів перевищує кількість хімічної енергії, що міститься в продукті цього процесу, в бензині.

Вчені з Теджона (Daejon), Південна Корея, у пошуках шляху недорогого синтезу бензину, пішли іншим, мікробіологічним шляхом. Використовуючи технології генної інженерії та деякі інші прийоми, вони перебудували метаболічні процеси виду бактерій E.coli таким чином, що їх кінцевим продуктом стали похідні жирних кислот, молекули яких мають більш коротку довжину, ніж молекули нормальних кислот. І шляхом деяких інших нескладних біохімічних перетворень молекули жирних кислот перетворюються в короткі алканових вуглеводні, просто в чистий бензин.

Додавання певних ферментів дозволило вченим домогтися того, що крім бензину, бактерії E.coli стали виробляти деякі види жирів, вуглеводів і спиртів. Це означає, що з допомогою такого процесу біосинтезу можна буде виробляти аналоги рослинного масла, компоненти косметики і навіть миючих засобів.

Поки що технологія мікробіологічного синтезу бензину з допомогою бактерій E.coli знаходиться на ранній стадії розробки, і не варто очікувати, що найближчим часом на автозаправній станції вам в бак наллють бензин, вироблений мікроорганізмами. Ефективність процесу ще вкрай мала, літрі розчину, що містить колонію бактерій E.coli, було вироблено всього 580 мг бензину. Але корейські вчені повідомляють, що у них є деякі ідеї, реалізація яких дозволить кардинально збільшити продуктивність бактерій, що виробляють бензин. І в будь-якому випадку, дана розробка є великим кроком до пошуку альтернативних джерел палива, яке в майбутньому зможе стати заміною традиційних нафтопродуктів.

|