Menu

Технології акумулювання енергії у вигляді стислого повітря повертаються в енергетику

Технологии аккумулирования энергии в виде сжатого воздуха возвращаются в энергетику


Остання енергетична установка, що акумулює енергію у вигляді стислого повітря (compressed air energy storage, CAES), була здана в експлуатацію в 1991 році. Мала поширеність такої, досить ефективною і перспективною технологією, пояснюється досить серйозними труднощами в її практичної реалізації. Але, на минулому тижні компанія SustainX, що знаходиться в Сибруке, Нью-Гемпшир, продемонструвала нове рішення, здатне повернути інтерес до технологій акумулювання енергії у вигляді стислого повітря і забезпечити масове використання цієї технології в енергетиці будь-якій частині земної кулі.

У наявних на сьогоднішній день CAES-технологіях з допомогою електричного компресора повітря під високим тиском закачується в підземні порожнини природного походження. Закачування повітря здійснюється в нічний час, коли рівень енергоспоживання знаходиться на мінімумі. Вдень, в моменти пікового енергоспоживання, повітря випускається з резервуарів, нагрівається з допомогою природного газу і обертає турбіну, пов'язану з електрогенератором. Переваги такої технології полягають практично в необмеженій кількості збереженої енергії і у відносно низькій вартості спорудження такої установки. Енергетичні CAES-встановлення в даний час використовуються в Макінтоші, Алабама, де для зберігання стисненого повітря використовується мережа підземних гірничих виробок, і в Huntorf, Німеччина, де повітря закачується в мережу колишніх соляних шахт.

Фахівці компанії SustainX підійшли до реалізації технології CAES трохи з іншого боку. Замість використання підземних порожнин природного походження вони закачують стиснене повітря в спеціальні резервуари, виготовлені з труб великого діаметру, що використовуються для будівництва газопроводів. Це означає, що подібні CAES-станції можна буде розміщувати в будь-якій точці, а не тільки там, де існують відповідні для цього порожнини природного походження.

Технологии аккумулирования энергии в виде сжатого воздуха возвращаются в энергетику


В даний час у компанії SustainX є демонстраційна енергетична установка S165, яка може акумулювати 1.65 мегават-годин електроенергії. У ролі компресора і привода генератора використовується модернізований дизельний двигун, пов'язаний з електродвигуном на постійних магнітах, який може виступати в ролі електричного генератора.

Основна відмінність технології компанії SustainX від інших CAES-технологій полягає в тому, що весь процес стиснення і подальшого розширення повітря відбувається при постійній температурі і не вимагає використання природного газу для нагріву. До того ж, для збільшення кількості зберігається енергії не потрібно ніяких складних рішень, для цього потрібно буде лише встановити додаткові ємності для стисненого повітря.

Такі системи призначені в першу чергу для використання в системах одержання екологічно чистої енергії з відновлюваних джерел, таких як сонячні, вітрові, приливні і морські електростанції. А першими покупцями таких систем стануть енергетичні компанії з азіатського регіону та інших регіонів, де спостерігається висока ціна на природний газ. Компанія SustainX планує поставити свої перші системи, потужністю від 10 до 20 мегават, здатні запасти енергію на 4-6 годин, в Китай вже на початку наступного року.

|