Menu

Реактор холодного синтезу E-Cat проходить незалежну експертизу

Реактор холодного синтеза E-Cat проходит независимую экспертизу


Андреа Россі (Andrea Rossi), відомий інвестор, винахідник і авантюрист, який веде свою діяльність в напрямку розробки технології отримання енергії на основі холодного ядерного синтезу, протягом майже двох років демонстрував у різних куточках земної кулі свій винахід - енергетичну установку Energy Catalyzer (E-Cat). Але нещодавно Андреа Россі оголосив про завершення незалежної експертизи установки, результати якої підтвердили той факт, що його пристрій виділяє набагато більшу кількість енергії у вигляді тепла, ніж те, яке воно споживає.

Якщо реактор холодного синтезу E-Cat Андреа Россі дійсно працює, а для того, щоб засумніватися в цьому, є безліч причин, він, цей реактор, може стати тим, що забезпечить весь світ дешевого і екологічно чистою енергією. Для того, щоб довести працездатність винайденої їм технології холодного ядерного синтезу, Андреа Россі в листопаді місяці минулого року звернувся до представників НАСА і університету Болоньї в Італії з проханням сформувати команду, яка проведе незалежну експертизу реактора E-Cat. Така команда була сформована, експертиза була проведена та її результати представлені для загального ознайомлення.

Справедливості заради варто відзначити, що результати вищезгаданої незалежної експертизи були опубліковані в онлайн-виданні arXiv, там, де відбувається публікація наукових праць і праць перш, ніж вони розглядаються і рецензуються провідними фахівцями та вченими. В таких публікаціях часто відсутні всілякі подробиці, наприклад, можна зустріти згадки про "спеціальні добавки" замість точного переліку хімікатів, які були задіяні в реакції, тощо. Тому не можна стверджувати про 100-відсоткової достовірності інформації в матеріалах, опублікованих на даному ресурсі.

Як би там не було, ось що пишуть дослідники, які проводили незалежну експертизу: "Нами було проведено експериментальне дослідження реактора E-Cat HT, який служить для отримання енергії у вигляді тепла. Реактор був завантажений невеликою кількістю нікелевого порошку, що містить деяку кількість водню, плюс деякі добавки. Реакція всередині реактора була ініційована за рахунок високої температури, що виробляється з допомогою резистивних нагрівальних елементів всередині реактора. Вимірювання температури реактора і кількості тепла, що виділяється було виконано з допомогою теплових камер (тепловізорів), що мають високу чутливість і роздільну здатність, які робили запис даних з періодом в одну секунду. Вимірювання кількості енергії, споживаної реактором з електричної мережі, вироблялися високоточним трифазним енергетичних аналізатором, мають широку смугу пропускання.

Дані були зібрані під час двох експериментальних включень реактора, які тривали 96, 116 годин. В обох випадках було зареєстровано аномально високе виділення тепла. Під час 116-годинного експерименту була проведена процедура калібрування реактора і реєструвального обладнання. Калібрування реактора проводилася без завантаження в нього активної речовини, і в її ході не було зареєстровано жодного додаткового тепла, що виділяється понад кількість енергії, споживаної реактором від електричної мережі.

Розрахована об'ємна і гравіметрична густина теплової енергії, що виділяється реактором E-Cat, виявилася вище рівня енергії, яку міг би виділити будь-джерело енергії хімічної природи. Навіть враховуючи з самої жорсткої позиції можливі похибки і помилки в результатах вимірювань, ми виявили, що кількість виділюваної реактором енергії мінімум на порядок, тобто в 10 разів перевищує рівень виділення енергії будь-яким іншим звичайним хімічним джерелом енергії".

Незважаючи на настільки авторитетно обстоюється думка, є безліч причин залишатися скептично налаштованими до всього цього. Слід згадати, що у свій час Андреа Россі представляв всьому світу декілька фіктивних винаходів, включаючи установку, переробну органічні відходи в нафту. А пізніше він всіляко перешкоджав проведенню навіть найпростіших випробувань реактора E-Cat, не даючи нікому можливості ознайомитися з принципами роботи цього реактора, які залишаються невідомими і по сьогоднішній день. Це спонукало безліч експертів висловити сумнів у тому, що всередині реактора дійсно відбувається реакція холодного ядерного синтезу, і в тому, що подібний винахід міг зробити людина, дуже далека від науки і провідних науково-дослідних установ.

Але, як кажуть, час - найкращий суддя, який незабаром покаже, хто правий, а хто помиляється і чим нам це все загрожує.

|