Menu

PowerWINDows - новий, більш перспективний принцип конструкції безлопастних вітрогенераторів

PowerWINDows - новый, более перспективный принцип конструкции безлопастных ветрогенераторов


В даний час вітрові електростанції отримали досить широке поширення і мають досить відчутну частку в загальній кількості вироблюваної електроенергії. З інженерної точки зору вже склалися певні усталені принципи побудови і конструкції турбін вітрових електростанцій, але це не утримує ентузіастів від винаходу нових типів вітрових генераторів, які мають ряд переваг в порівнянні з традиційними рішеннями. До таких винаходів можна віднести технологію PowerWINDows, яка була розроблена фахівцями університету Уоллонгонга (University of Wollongong, UOW), ця технологія являє собою інноваційну модульну конструкцію вітрогенераторів, які надають менший негативний вплив на навколишнє їх середовище.

Команда, очолювана професором Фарзэдом Сэфэеи (Farzad Safaei), директором Науково-дослідного інституту інформаційно-комунікаційних технологій UOW, провела близько чотирьох років, займаючись пошуками альтернативних способів перетворення енергії вітру, не зачіпають сильно навколишній простір. І результатом цих пошуків стала спроектована система PowerWINDows, яка докорінно відрізняється від існуючих нині інших подібних систем.

Основою системи PowerWINDows є модуль, який вставляється в звичайну віконну раму. Замість набору великих обертових лопатей, встановлених перпендикулярно до напрямку вітру, в системі PowerWINDows використано безліч невеликих лопатей, які повільно обертаються в напрямку вітру. Такий підхід дозволяє звести до мінімуму утворення повітряних завихрень і збурень, що в свою чергу, дозволяє знизити рівень виробленого шуму і зменшити навантаження на несучі конструкції вітрогенераторів. Це призводить до зниження експлуатаційних витрат та витрат на ремонт самих вітряних генераторів. Крім цього, за рахунок відсутності ефектів негативного впливу на навколишнє середовище, системи PowerWINDows теоретично можна встановлювати де завгодно, навіть у густонаселених місцях.

PowerWINDows - новый, более перспективный принцип конструкции безлопастных ветрогенераторов


Ще однією перевагою системи PowerWINDows є її модульна конструкція. Це дозволяє при необхідності швидко додати і підключити до системи необхідна кількість додаткових модулів у разі збільшення потреби в електричній енергії. Також така конструкція дозволяє без особливих зусиль і великих витрат встановлювати системи PowerWINDows на стінах і дахах існуючих будівель і інших будов.

В даний час фахівці закінчили детальне проектування системи аж до найдрібніших подробиць. Наступним кроком буде створення дослідної установки, яка послужить як полігону для випробувань технології в дії і підтвердження характеристик системи, розрахованих з допомогою комп'ютерного моделювання. Якщо все пройде успішно, то університет Уоллонгонга, спільно з компанією Birdon Pty Ltd, якій вже підписано відповідну угоду, планує почати масове виробництво вітрогенераторів системи PowerWINDows.

|