Menu

Білл Гейтс, співпрацюючи з китайськими вченими, буде створювати ядерний реактор четвертого покоління.

Билл Гейтс, сотрудничая с китайскими учеными, будет создавать ядерный реактор четвертого поколения.


Білл Гейтс, засновник корпорації Microsoft, нещодавно оголосив про те, що компанія Terrapower, буде співпрацювати з китайськими вченими в напрямку розробки і створення ядерного реактора наступного, четвертого, покоління. Таку угоду було досягнуто в результаті переговорів між представниками компанії Terrapower, основним інвестором якої є Білл Гейтс, і представниками китайського Міністерства науки і техніки. Варто нагадати, що епопея Білла Гейтса з цим реактором тягнеться вже досить давно, у свій час компанія Terrapower, що вела переговори з компанією Toshiba, які не призвели до позитивних результатів.

Сам Білл Гейтс розцінює роботи по створенню нового реактора, як проект, що знаходиться на самій ранній стадії, адже перспективний реактор є реактором IV покоління, яких ще не існує в природі. Фактично, такі реактори і за принципом дії і конструкції вельми далекі від нинішніх реакторів II і III покоління, які експлуатуються в даний час на ядерних електростанціях по всьому світу.

Згідно з інформацією, що публікується компанією Terrapower, новий реактор буде представляти собою так званий реактор біжучої хвилі. Такий реактор в якості палива може використовувати збагачений уран, а практично будь-який вид збіднених ядерних відходів. Чисто теоретично без дозаправки такі реактори зможуть працювати, якщо не сотень років, то десятиліть вже точно. Назва цього типу реактора випливає з того, що реакція ядерного розпаду починається всередині ядра і рухається назовні у вигляді своєрідної хвилі.

Фахівці компанії Terrapower і китайські вчені будуть вести роботи по розробці реактори четвертого покоління протягом наступних п'яти років. Згідно з планами перші дослідні зразки таких реакторів можуть з'явитися до 2030 року, а загальна сума, виділена на реалізацію даного проекту, перевищує мільярд доларів.

|