Menu

Сапфірове волокно може пропустити крізь себе струм, в 40 разів сильніше, ніж може мідна жила.

Сапфировое волокно может пропустить сквозь себя ток, в 40 раз сильнее, чем может медная жила.


Проблема мідних або алюмінієвих ліній електропередачі або електропроводки є те, що завдяки наявності електричного опору матеріалу проводи нагріваються і частина переданої енергії витрачається абсолютно даремно. У проводів, виготовлених з надпровідних матеріалів, електричне опір відсутній взагалі, з таким проводах, теоретично, можна пропускати струм необмеженої величини. Але, більшість спроб виготовити провідники з надпровідних матеріалів закінчилося невдачами, виготовлені проводу виходили крихкими і неймовірно дорогими. Дослідники з Тель-авівського університету розробили новий тип надпровідного матеріалу, який може передавати в сорок разів більше енергії, ніж мідний провідник такого ж перерізу.

Команда тель-авівських вчених, замість використання металів або металевих сплавів, взяла за основу монокристаллическую жилу зі штучного сапфіра, виробництво яких обходиться досить дешево. Кожне сапфірове волокно має діаметр трохи більше діаметра людського волосся. Для забезпечення механічної міцності волокна його зверху покрили спеціальним керамічним складом. Коли провід, сплетений з таких жив охолоджується до низької температури, то сапфір переходить в надпровідний стан. Охолодження провідника здійснюється спеціальною системою, що використовує недорогий рідкий азот, який є відходом виробництва підприємств, що отримують кисень та аргон для потреб зварювального виробництва.

Доктор Боуз Алмог (Dr. Boaz Almog), один з учених, що приймали участь у розробці надпровідних проводів, вважає, що подібні технології можуть стати ідеальним рішенням для передачі енергії від віддалених джерел відновлюваної енергії та для організації магістральних ліній передачі енергії великих міст і промислових підприємств.

|