Menu

Машини-монстри: JET - один з найбільш масштабних експериментів в області термоядерного синтезу.

Машины-монстры: JET - один из наиболее масштабных экспериментов в области термоядерного синтеза.


Минулого тижня установка термоядерного синтезу Joint European Torus (JET) знову відновила проведення наукових експериментів після того, як була проведена її глобальна модернізація. В ході модернізації була проведена заміна матеріалів облицювання внутрішньої поверхні робочої камери реактора, що дозволить піднімати температуру плазми всередині реактора до більшого значення. Так само були встановлені додаткові системи діагностики і управління.

Метою реалізації проекту JET є доказ ідеї, що реакція термоядерного синтезу є життєздатною технологією отримання енергії. Так само, дані, отримані в ході експериментів JET будуть використані для розробки і будівництва першої атомної електростанції, що працює на реакції термоядерного синтезу, що є кінцевою метою міжнародного проекту ITER.

"Проведена модернізація є найбільшою операцією, виробленої з реактором JET, крім будівництва цього реактора", - заявив Франческо Романелли (Francesco Romanelli), глава європейської організації European Fusion Development Agreement (EFDA). - "Використовуючи досвід вчених і фахівців з багатьох наукових установ, команді JET вдалося створити маленьку копію майбутнього реактора ITER".

Під час модернізації реактора JET, що проходила з жовтня 2009 року по травень 2011 року фахівці і робочі замінили близько 86 тисяч компонентів установки. Цікавий той факт, що більшість операцій виконувалося дистанційно за допомогою роботів та інших засобів автоматизації.

Зараз внутрішня поверхня реактора JET покрита плиткою з вольфраму та берилію. Берилій виступає в ролі основного поглинача енергії, що виділяється в ході реакції термоядерного синтезу, а вольфрам, з його високою температурою плавлення, виступає в ролі теплового щита, протистоїть потоку високої температури, що вивільняється в навколишнє середовище "шнурком" високотемпературної плазми.

Другим ключовим моментом проведеної модернізації реактора стало 50-відсоткове збільшення потужності системи розігрівання плазми. Таке підвищення потужності і застосування високотемпературних переносних щитів дозволить підняти температуру плазми до позначки, досягнення якої потрібно специфікацією проекту ITER.

Вчені, які в даний час проводять всілякі тести і випробування обладнання реактора JET, збираються в недалекому майбутньому вивести його на повну потужність. "До 2015 року ми завантажимо реактор паливом, що складається з дейтерію і тритію, що дозволить вивести його на повну розрахункову потужність" - говорить Франческо Романелли. - "І ми сподіваємося, що це дозволить нам встановити нові рекорди, зробити нові відкриття, які забезпечать найкращу реалізацію проекту ITER".

|