Menu

Машини-монстри: Вітрогенератор E-126 - 200-метрова фурія, ловящая вітер.

Машины-монстры: Ветрогенератор E-126 - 200-метровая фурия, ловящая ветер.


198 метрів - це сумарний ріст 113 чоловіків середнього зросту, це висота 54-поверхової будівлі. Іншими словами, це дуже високо! Саме таку висоту має вітрогенератор E-126, потужністю 7.5 МВт, розроблений і виготовлений німецькою компанією Enercon. Опора вітрогенератора, вагою 6000 тонн, виготовлена з бетону і трубчастої сталі, що надає конструкції додаткову міцність, а енергії, що виробляється цим генератором, вистачає на забезпечення 5 тисяч будинків.

Машины-монстры: Ветрогенератор E-126 - 200-метровая фурия, ловящая ветер.


Діаметр лопатей турбіни вітрогенератора E-126 становить 126 метрів, це всього на два метри менше, ніж у турбіни вітрогенератора китайської компанії Sinovel Wind Group Co. Ltd., яка зараз існує в єдиному екземплярі, і, по суті, є всього лише дослідним зразком. Масивні лопаті турбіни, завдяки використанню нестандартних конструкторських рішень і сучасних технологій, створюють лише незначні завихрення повітря і виробляють мало шуму порівняно з іншими турбінами-гігантами.

Машины-монстры: Ветрогенератор E-126 - 200-метровая фурия, ловящая ветер.


Відмінною рисою вітрогенератора E-126 є те, що в його конструкції відсутня коробка передач, за допомогою якої підтримується в заданих рамках обороти електричного генератора при різній швидкості вітру. Замість цього вал турбіни є одночасно і валом електрогенератора, а для уповільнення швидкості обертання конструкції використовуються спеціальні підшипники і гальмівна система. Таке рішення дозволило мінімізувати кількість рухомих частин конструкції і, отже, кількість деталей, що потребують періодичного ремонту або заміни. Але це так само наклав обмеження на максимальну швидкість обертання турбіни, яка не може перевищувати значення 12 оборотів в хвилину (один оборот за п'ять секунд).

Машины-монстры: Ветрогенератор E-126 - 200-метровая фурия, ловящая ветер.


Перший вітрогенератор E-126 був встановлений в місті Емден, Німеччина, в 2007 році. В даний час по всьому світу працюють 24 таких вітрогенератора, і ще 150 таких генераторів увійдуть у дію, коли в Швеції, в 2020 році, відбудеться запуск в експлуатацію вітряної електростанції Markbygden Wind Farm поблизу міста Маркбугден, потужністю 4 ГВт, яка стане найбільшою в світі ветроэлектростанцией.



|