Menu

Реактори "біжучої хвилі" зможуть працювати сотні років на ядерних відходів.

Реакторы "бегущей волны" смогут работать сотни лет на ядерных отходах.


Добувається з надр Землі уран на 99 відсотків складається з урану-238, який не представляє інтересу в якості палива для ядерних електростанцій. І лише 1 відсоток від загальної маси видобутого урану припадає на частку урану-235, який крім палива, що використовується в інших цілях. Відомий Білл Гейтс і деякі з його колег вважають, що сучасні технології дозволять реалізувати реактори нового типу, які зможуть спалювати уран-238, який зараз просто утилізується.

Ідея використання урану-238 в якості палива не належить Біллу Гейтсу. Він просто скористався цією ідеєю, а його фахівці поставили завдання перед суперкомп'ютерами, які виконали ряд розрахунків і розробили технологію, використовуючи яку можна створити реактори нового типу. Гейтс є одним із засновників молодої компанії Terrapower, яка в даний час займається виготовленням дослідного зразка реактора нового типу, так званого " реактора "біжучої хвилі".

Реактор "біжучої хвилі" отримав свою назву від виду розповсюдження ядерної реакції в об'ємі палива, завантаженого в активну зону реактора. В активну зону реактора введено велику кількість стрижнів з урану-238 і тільки один стрижень з урану-235, який виступає як "детонатора", "підпалювача" ядерну реакцію. В ході ядерних перетворень уран-238 перетворюється на плутоній-239, а тепло, що виділяє в ході цього, використовується для отримання енергії. Реакція, що відбувається в надрах цього реактора, поширюється від центру активної зони до її країв, подібно хвилі. У міру вироблення стрижнів з урану-238 в центрі реактора, відбувається їх перестановка з більш віддаленим від центру стрижнями, що забезпечує постійне підтримання ядерної реакції.

Використовуючи таку технологію можна спалювати практично всі види ядерних відходів, вироблені іншими типами реакторів. А в природі існує досить велика кількість урану-238, який можна видобувати без особливих проблем навіть з морської води. За попередніми розрахунками, використовуючи уран-238 в якості палива ядерних електростанцій, можна забезпечити всі енергетичні потреби людства терміном приблизно на 1 мільйон років.

Реактори "біжучої хвилі" більш безпечні, хвилюватися з приводу перегріву його активної зони немає причин. Реактори Terrapower, можуть бути зупинені і охолоджені без використання таких активних заходів, які були вжиті на Фукусімі. Компанія Terrapower, планує отримати перший малопотужний реактор "біжучої хвилі" для проведення випробувань вже в 2016 році. А в 2020 році, згідно з планами, має з'явитися на світ перший такий потужний реактор, який може стати прототипом майбутніх реакторів безпечних ядерних станцій.

|