Menu

Машини-монстри: Ця гігантська "морська змія" перетворює енергію хвиль в електрику.

Машины-монстры: Эта гигантская "морская змея" преобразует энергию волн в электричество.


Те, що Ви бачите на знімку є енергетичною установкою Pelamis, яка з великої висоти нагадує морську змію, плывущую по океану. Насправді ця величезна установка використовується для перетворення енергії морських хвиль в електроенергію. Але, на відміну від інших подібних експериментальних систем, встановлення Pelamis вже майже три роки, починаючи з осені 2008 року, експлуатується на енергостанції Agucadoura Wave Farm, розташованої поблизу берегів Португалії.

Установка Pelamis складається з рухомих секцій циліндричної форми. Кожна секція має довжину 120 метрів і діаметр 3.5 метра. Зібрана з декількох таких секцій конструкція установка Pelamis плаває на поверхні океану в полупогруженном стані. Здіймаються морські хвилі змушують згинатися всю рухому конструкцію, що, в свою чергу, змушує рухатися гідравлічні циліндри високого тиску, які через складну гідравлічну систему забезпечують постійний рух рідини в замкнутій герметичній системі. Ця циркулює рідина приводить в рух турбіни електрогенераторів, що виробляють електроенергію. Природно, чим вище і частіше йдуть морські хвилі, тим більшу кількість електроенергії виробляється установкою Pelamis.

Машины-монстры: Эта гигантская "морская змея" преобразует энергию волн в электричество.


Інженери шотландської компанії Pelamis Wave Power, яка виробляє ці установки, оцінюють пікову вихідну потужність в 750 КВт. З'єднавши три таких установки разом, як це було реалізовано на станції Agucadoura Wave Farm, можна отримати пікову потужність 2.25 МВт, чого цілком достатньо для постачання енергією 1500 будинків португальських громадян, які перебувають поблизу. Використання такої системи дозволяє щорічно скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу на 2000 тонн щорічно, саме таку кількість CO2 буде викинуто в навколишнє середовище звичайної теплової газової електростанцією при виробництві еквівалентної кількості електроенергії.

Машины-монстры: Эта гигантская "морская змея" преобразует энергию волн в электричество.


На жаль, энергостанция Agucadoura Wave Farm є першою і останньою станцією, в якій були використані установки Pelamis. Ця энергостанция була введена в експлуатацію 23 вересня 2008 року, а через два місяці, компанія Babcock & Brown, яка була засновником компанії Pelamis Wave Power, була закрита, разом з чим були згорнуті роботи за проектом Pelamis.





|