Menu

Введено в експлуатацію найдовший у світі ділянка надпровідного силового електричного кабелю

Введен в эксплуатацию самый длинный в мире участок сверхпроводящего силового электрического кабеля


На минулому тижні в місті Ессен (Essen), Німеччина, було вироблено включення в загальну енергосистему міста найдовшого в світі ділянки надпровідного силового електричного кабелю. Цей кабель, довжиною близько одного кілометра, що з'єднує дві трансформаторних підстанції в центрі міста. І цей кабель є лише початком створення розгалуженої мережі подібних кабелів, які будуть забезпечувати енергопостачання самих старих районів міста Ессен. Технологія, розроблена фахівцями компаній RWE, Nexans та Технологічного інституту Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology, KIT), дозволяє передати по кабелю практично без втрат у п'ять разів більше енергії, ніж це можна було зробити за допомогою звичайного електричного кабелю такого ж діаметру.

Введення в експлуатацію ділянки надпровідного кабелю був проведений в рамках проекту AmpaCity. В рамках цього проекту вчені з KIT виконали всі необхідні науково-дослідні роботи в області надпровідності, виробили всі технічні та економічні розрахунки, пов'язані з виготовленням та прокладанням кабелю в умовах існуючої міської інфраструктури. На частку компаній RWE і Nexans випало виконання робіт, пов'язаних з виготовленням, прокладанням кабелю та створенням супутньої інфраструктури.

"Проект AmpaCity є доказом того, що технології надпровідних силових електричних кабелів вже готові до початку їх практичного застосування" - розповідає Йоганнес Георг Беднорц (Johannes Georg Bednorz), Лауреат Нобелівської премії з фізики, - "Нам знадобилося близько 30 років для того, щоб втілити теоретичні ідеї на практиці. І за цей час ми створили нові матеріали, що відповідають усім вимогам, розробили конструкцію самих кабелів, що володіють високою міцністю і надійністю, і розробили ряд інших заходів, які повинні забезпечити тривалу експлуатацію кабелів".

Введен в эксплуатацию самый длинный в мире участок сверхпроводящего силового электрического кабеля


Трифазний концентричний надпровідний кабель AmpaCity може передавати 40 МВт енергії при робочій напрузі в 10 тисяч Вольт. Металокерамічний матеріал, охолоджений до температури в -200 градусів за шкалою Цельсія, стає надпровідником, його електричний опір стає мінімальним і він дозволяє передати електричну енергію практично без втрат. Такі властивості нового кабелю дозволили замінити звичайний електричний кабель, який працює при напрузі в 100 тисяч Вольт, що в свою чергу дозволило уникнути необхідності використання двох додаткових трансформаторних підстанцій.

На закінчення варто зазначити, що використання надпровідних силових електричних кабелів є досить перспективним напрямком модернізації енергетичних мереж міст, особливо старої споруди. Крім спрощення структури енергетичної мережі, що додатково тягне за собою зниження експлуатаційних витрат, такий підхід дозволяє нарощувати потужності, використовуючи вже наявні міські комунікації, внутрішній обсяг яких часто недостатній для прокладки великої кількості звичайних електричних кабелів високої напруги.

|