Menu

Компанія Panasonic розробила нові високоефективні термоелектричні генератори у вигляді труб

Компания Panasonic разработала новые высокоэффективные термоэлектрические генераторы в виде труб


Представники компанії Panasonic оголосили про завершення програми випробувань нових термоелектричних генераторів, виготовлених у вигляді теплообмінних труб. Дані, зібрані в ході випробувань, показали, що такі труби здатні виробити 820 Ват електричної енергії з одного кубічного метра води при різниці температур в 96 градусів за шкалою Цельсія, що значно перевищує подібні показники у термоелектричних генераторів інших типів. Їх ефективність перетворення в 4 рази перевищує середню ефективність перетворення сонячної енергії в електричну.

Трубоподібний термоелектричний перетворювач складається з шару термоелектричного матеріалу на основі сплаву телуру і вісмуту, укладеного між металевими шарами. Металеві шари надають конструкції генератора необхідну міцність і здатність витримувати без деформації вплив високих температур.

Випробування термоелектричних труб були проведені на заводі з переробки відходів Tohokubu Clean Center, розташованому поблизу Кіото, у рамках проекту японської Організації з розробки нових промислових та енергетичних технологій (New Energy and Industrial Technology Development Organization, NEDO). Для отримання електричної енергії за допомогою термоелектричних труб потрібно лише замінити гарячі труби теплообмінників модулями, що містять по десять більш тонких трубок.

За існуючої різниці температур в 91 градус і при постійному потоці гарячої води кожна трубка виробляла 246 Ват електричної енергії, що на 10 відсотків вище, ніж можуть виробляти трубки компанії Panasonic, розроблені в більш ранній час. Система успішно пропрацювала понад 200 годин, не демонструючи при цьому ні найменшого рівня деградації термоелектричних генераторів.

Компанія Panasonic продовжить відчувати нові термоелектричні генератори на вищезгаданому заводі з переробки відходів і далі. Паралельно з цим буде проведено ряд робіт по поліпшенню ефективності перетворення теплової енергії в електричну. Крім цього, фахівці компанії Panasonic вже почали розробку конструкції модулів термоелектричних генераторів, які мають стандартизовані розміри і вузли підключення, завдяки чому їх можна буде швидко встановлювати замість існуючих теплообмінних агрегатів.

|