Menu

Перший у світі літаючий вітрогенератор піднявся в небо над Аляскою

Первый в мире летающий ветрогенератор поднялся в небо над Аляской


Виробники сучасних вітрових генераторів намагаються зробити їх як можна вище, прагнучи помістити їх лопаті турбін в область атмосфери, де дмуть постійні вітри. Але деякі з компаній, що працюють в напрямку екологічно чистої енергетики, вважають, що не варто займатися будівництвом воістину величезних вітряних генераторів, що піднімаються на їх щоглах на висоту в сотні метрів, набагато простіше зробити літаючий вітрогенератор вигляді дирижабля або повітряного змія, який можна підняти на як завгодно велику висоту. Однією з таких компаній є компанія Altaeros Energies, про яку ми вже розповідали на сторінках нашого сайту. І ось нещодавно фахівці цієї компанії провели запуск першого літаючого вітрогенератора BAT, який буде постачати енергією жителів селища, що знаходиться на Алясці на південь від міста Фербенкс.

На відміну від великих стаціонарних вітрогенераторів, літаючі вітрогенератори не призначені для віддачі виробленої ними енергії у загальну енергетичну мережу. Областю застосування таких вітрогенераторів є невеликі селища, військові бази, віддалені місця видобутку корисних копалин та зони, в яких порушено звичайне енергопостачання в результаті відбулися техногенних катастроф або стихійного лиха. Проект компанії Altaeros Energies є першим довгостроковим комерційним проектом у ході реалізації якого буде перевірена життєздатність всіх використаних технологій. Представники компанії обіцяють, що кожен кіловат/годину енергії обійдеться споживачам у 18 центів, що приблизно в два рази нижче вартості енергії, вироблюваної за допомогою інших методів в районах, не охоплених централізованим енергопостачанням.

Первый в мире летающий ветрогенератор поднялся в небо над Аляской


Літаючий вітрогенератор Buoyant Airborne Turbine (BAT) являє собою кільцеву оболонку, заповнену гелієм, в центрі якої встановлена турбіна і електричний генератор. Літаюча конструкція піднімається на висоту до 300 метрів, на висоту, де вітри дмуть сильніша й стабільніша, ніж біля поверхні. Висота, на якій знаходиться вітрогенератор BAT практично в два рази більше висоти будь-якого існуючого стаціонарного вітрогенератора.

Електричний генератор BAT здатний видавати 30 КВт потужності, чого достатньо для постійного забезпечення енергією 12 середньостатистичних будинків. Але, окрім виробництва електричної енергії конструкція вітрогенератора може нести на собі метеорологічне та комунікаційне обладнання, таке як обладнання мобільного зв'язку або Wi-Fi, яке буде харчуватися вироблюваної енергією. При цьому наявність чи відсутність додаткового обладнання ніяк не зачіпає основну функцію вітрогенератора.

Первый в мире летающий ветрогенератор поднялся в небо над Аляской


Вся система може бути повністю розгорнута менш ніж за 24 години часу, адже це не вимагає зведення спеціалізованих конструкцій, використання підйомних кранів та іншої важкої будівельної техніки. Наземний модуль вітряної електростанції встановлюється на забитих у землю палях і управляє положенням літаючої частини за допомогою троса і лебідки. Досвідчений зразок вітрогенератора BAT випробовувався на швидкостях вітру до 70 кілометрів на годину, але його конструкція розрахована на те, що вона зможе витримати вплив порывистых ураганних вітрів.

Насамкінець варто згадати, що даний проект фінансується державним фондом Alaska Energy Authority Emerging Energy Technology Fund і компанією RNT Associates International, власник якої є одночасно керівником індійської корпорації Tata Group, до складу якої входить найбільша індійська енергетична компанія Tata Power.



|