Menu

Новий гібридний оптоволоконний кабель може передавати дані одночасно і енергію.

Новый гибридный оптоволоконный кабель может передавать одновременно данные и энергию.


Досить у багатьох випадках потрібно забезпечити гальванічну розв'язку, високовольтний електричний бар'єр, між двома електронними пристроями або навіть частинами одного електронного пристрою. Найкращим рішенням на сьогоднішній день є використання оптичної розв'язки і оптоволоконного кабелю. Але, в деяких випадках потрібно і розв'язка каналу передачі енергії, в цьому випадку виникає набагато більше технічних проблем, ніж при розв'язці тільки передачі даних. Для вирішення цієї складної проблеми дослідники з Національної лабораторії Сандиа розробили новий вид оптоволоконного гібридного кабелю (power-over-fiber, PoF), за яким оптичним способом можна передавати не тільки дані, але і енергію.

Кабель PoF, розроблений Тайтусом Аппелем (Titus Appel) і Стівом Сэндерсоном (Steve Sanderson) поки ще має дуже великі обмеження по кількості переданої потужності. Так що не сподівайтеся, що в найближчому часі енергія у Ваш будинок буде подаватися за допомогою такого способу. Тим не менш, такий кабель може передати енергію, кількість якої цілком достатньо для того, що б привести в дії невеликі електронні пристрої, такі як датчики, які будуть передавати інформацію з цього ж кабелю.

Новый гибридный оптоволоконный кабель может передавать одновременно данные и энергию.


У справжньої реалізації кабелю PoF оптична енергія передається через монолітне скляне волокно. Напівпровідниковий лазер на одному кінці випромінює світло досить великої потужності, а мініатюрна фотогальванічна осередок на іншому кінці кабелю перетворює світло в електрику. Для збільшення терміну служби лазера і фотогальванічної осередку енергія може передаватися тільки в ті моменти, коли це необхідно. Дані передаються по тонкому волокна із спеціального полімерного матеріалу, який підключений з обох кінців до спеціальних плат з декількома світлодіодними джерелами світла і фотоприймача.

Наступна реалізація кабелю PoF буде використовувати і для передачі даних, і для передачі енергії одні і ті ж скляні волокна більшого діаметру, що дозволить збільшити довжину передачі даних, що зробить саму передачу більш надійною і дозволить передавати по кабелю більша кількість енергії. Перший дослідний зразок кабелю PoF здатний забезпечити енергією тільки лише свою власну комунікаційну електроніку на другому кінці кабелю.

На основі створених зразків оптичного кабелю PoF дослідники створили нову систему активації віддаленого детонатора вибухового заряду. По кабелю передаються дані про опір детонатора, про температуру навколишнього середовища і про напрузі заряду електричних ємностей детонатора. Енергії, що передається по кабелю, вже вистачає на приведення в дію електронного блоку управління і на заряд ємностей, які використовуються для активації детонатора. В даний час учені працюють над скороченням розмірів, ваги кабелю і супутньої електроніки, і, так само над здешевленням технології виробництва, що дозволить надалі використовувати технологію PoF у великій кількості різних областей.

Интернет-магазин Мотосфера.Ру : купить мотоцикл BSE низкие цены с доставкой |