Menu

Співпроцесор "Knights Corner" від компанії Intel - 50 ядер і продуктивність 1 TFLOPS в одному чіпі.

Сопроцессор "Knights Corner" от компании Intel - 50 ядер и производительность 1 TFLOPS в одном чипе.


Процесори з двома, чотирма, вісьма і шістнадцятьма ядрами ні для кого з нас сьогодні не є дивиною. Але давно відомо, що компанія Intel вміє дивувати людей. На конференції SC11, що проходила в Сіетлі, США, присвяченій області великих обчислювальних потужностей, представники компанії зробили анонс чіпа з кодовим ім'ям "Knights Corner", на кристалі якого знаходяться 50 обчислювальних ядер і який може забезпечити обчислювальну потужність в 1 терафлопс.

На жаль, обчислювальні потужності чіпів архітектури MIC (Many Integrated Core), до яких відноситься і Knights Corner, не будуть використовуватися для комп'ютерних ігор і інших завдань, що виконуються звичайними користувачами знову ж звичайних комп'ютерів. Ці чіпи, здатні забезпечити високу продуктивність за рахунок розпаралелювання виконання додатків, будуть використовуватися для задач, якими зараз використовують суперкомп'ютери, для розрахунків кліматичних моделей, обробки результатів томографії, дослідження структур білків і вірусів і для розробки нових видів матеріалів.

Сопроцессор "Knights Corner" от компании Intel - 50 ядер и производительность 1 TFLOPS в одном чипе.


"Першою системою, що мала продуктивність в один терафлопс, був суперкомп'ютер ASCI RED, який в 1997 році з'явився в Національній лабораторії Сандиа. У його складі були 9298 процесорів Intel Pentium II Xeon, розміщені в 72 комп'ютерних стійках. А найшвидший сучасний процесор Core i7 має продуктивність 109 гігафлопс" - розповідає Рэджиб Хэзра (Rajeeb Hazra), генеральний директор підрозділу Technical Computing компанії Intel. - "Реалізація продуктивності в один терафлопс в рамках одного чіпа, заснованого на архітектурі MIC, наочно демонструє нам прогрес в області високопродуктивних обчислювальних систем".

Кристал чіпа Knights Corner, першого комерційного втілення технології MIC, буде проводитися по 22-нм технології. Його 50 обчислювальних ядер і інша логіка, забезпечує функціонування системи, будуть виготовлені на базі новітньої розробки компанії Intel - на транзисторах Tri-Gate, що мають об'ємну, тривимірну структуру. Чіп Knights Corner, згідно з даними компанії Intel, буде повністю сумісний з архітектурою x86 і існуючим програмним забезпеченням.

Сопроцессор "Knights Corner" от компании Intel - 50 ядер и производительность 1 TFLOPS в одном чипе.


Прискорювач, в якому буде встановлюватися чіп Knights Corner, займе два слоти PCI Express. З точки зору основної обчислювальної системи цей прискорювач буде чимось на зразок окремого високопродуктивного комп'ютера, що працює під управлінням власної Linux-подібної операційної системи, абсолютно не залежить від операційної системи головного комп'ютера. Основною перевагою архітектури MIC є те, що для прискорення роботи існуючих додатків не потрібно вносити зміни в код цих самих додатків. Це дозволить вченим і інженерам продовжити застосовувати масу звичних для них додатків, розроблених під архітектуру x86, використовуючи одночасно обчислювальні потужності, як основного процесора, так і приголомшливу потужність співпроцесора на базі Knights Corner.



|