Menu

Нова технологія виробництва OLED може призвести до значного здешевлення гнучких дисплеїв.

Новая технология производства OLED может привести к значительному удешевлению гибких дисплеев.


Дослідники з Університету Торонто опублікували в журналі Nature Photonics результати своїх досліджень, які вказують на те, що їм вдалося створити найефективніші органічні світлодіоди (Organic Light-Emitting Diode, OLED), нанесені на підкладку з гнучкого полімерного матеріалу. Це означає, що у сучасних OLED-технологій, що використовують в якості підкладки скло, з'явився сильний конкурент, що дозволить зменшити вартість готових OLED-дисплеїв для кінцевого споживача.

Переважна більшість OLED-дисплеїв здійснюється на підкладці зі спеціального скла, насиченого важкими металами. Це дозволяє досягти високої ефективності, яскравості і контрастності таких дисплеїв, але робить виробництво цих дисплеїв складним і дорогим процесом, а самі дисплеї виходять жорсткими, важкими і крихкими.

"Протягом багатьох років дослідники працювали в напрямку OLED-технологій, які будуть використовувати в якості підкладки гнучкі полімерні матеріали" - розповідає професор матеріалознавства Чжен-Хонг Лу (Zheng-Hong Lu) з університету Торонто. - "Розроблена нами технологія відкриває шлях до використання повного потенціалу всіх можливостей OLED, що зробить можливим масове виробництво енергозберігаючих, гнучких і ударостійких високоякісних дисплеїв".

Новая технология производства OLED может привести к значительному удешевлению гибких дисплеев.


Високі оптичні якості OLED-дисплеїв великою мірою визначаються високим коефіцієнтом заломлення підкладки, що раніше було досягнуто при використанні скла. Лу і його команда пішли по іншому шляху. Використовуючи спеціально розроблену технологію нанесення покриттів, їм вдалося нанести на поверхню полімерного матеріалу плівку з оксиду танталу (Ta2O5), товщиною 50-10 нанометрів. Ця плівка і стала тим, що забезпечило підкладці високе значення коефіцієнта заломлення.

Завдяки новій технології, експериментальні зразки OLED-дисплеїв продемонстрували характеристики, в деяких випадках не гірше, а в деяких випадках і краще, ніж характеристики звичайних дисплеїв, які відрізняються високою контрастністю, якістю зображення і мають при цьому досить низькі показники споживання енергії.

Незважаючи на настільки велику привабливість OLED-дисплеїв, їх широке використання стримується їх високою вартістю. Тому нова технологія, яка передбачає істотне зниження ціни кінцевих виробів, допоможе OLED-технології злетіти до вершин споживчого ринку. Правда, вчені з Торонто кажуть, що буде потрібно ще якийсь час на остаточне доопрацювання і підготовку технології до масового виробництва.



|