Menu

Нові матеріали дозволять створити електронні пристрої, які по команді розпадуться або розчиняться не залишаючи сліду

Новые материалы позволят создать электронные устройства, которые по команде распадутся или растворятся не оставляя следа


Коли справа стосується побутової електроніки будь-якого класу, звичайної або портативної, користувачі цінують вище за все надійність і довговічність своїх електронних пристроїв. Але існує і дещо інший сценарій, спеціалізований електронний пристрій, виконавши свою функцію розпадається або розчиняється в навколишньому середовищі, не залишаючи жодних слідів свого перебування. І такий сценарій може бути з успіхом використаний в безлічі областей, починаючи від медицини і закінчуючи військовою сферою. У цьому напрямку працює група вчених з університету Айови, які розробляють нові матеріали, здатні зникнути без сліду за зовнішньою командою певного роду.

Базою для проведення нинішніх досліджень стали результати попередніх досліджень, проведених цією ж групою вчених. У минулому вченим вдалося розробити і випробувати матеріали, за допомогою яких можна створити "розчинні" електронні прилади, такі, як транзистори, діоди, резистори і конденсатори. А головною метою цих досліджень є створення технологій більш високого рівня, що дозволяють штучно керувати часом існування та функціонування "зникаючих" електронних пристроїв.

Група дослідників експериментує зі складними матеріалами, які є сумішшю матеріалів, що володіють властивістю біодеградації (розкладаються різними видами мікроорганізмів) і матеріалів з яскраво вираженими властивостями тимчасової деградації (самостійно розкладаються з плином часу). Комбінуючи ці матеріали з різними добавками, в тому числі і біологічного походження, вчені намагаються отримати матеріал, здатний служити в якості основи для складання майбутнього "зникаючого" електронного пристрою. При цьому, зникнення пристрою може відбуватися через строго певний проміжок часу або за допомогою якогось зовнішнього впливу, що виконує роль спускового механізму процесу деградації матеріалу.

Головною проблемою, яку повинні подолати вчені, полягає в тому, що розробляється матеріал повинен мати низку специфічних фізичних, хімічних та електричних властивостей для того, щоб його можна було використовувати в електронних пристроях. Зараз дослідники вже знайшли деякі види відповідних полімерних матеріалів і працюють над розробкою універсальної платформи для "зникаючих" електронних пристроїв. В якості прикладів для використання таких технологій дослідники називають кредитні картки, які просто зникають, потрапивши в чужі руки, сховища конфіденційної інформації, що самоліквідуються або самоочищаються, якщо доступ до них не були виконані певні операції, датчики, встановлені на харчових продуктах та інформують про недотриманні режиму їх зберігання і багато, багато іншого.

Демонструючи свої успіхи, вчені показали примітивне електронний пристрій з транзисторним ключем і світлодіодом синього світла, що світиться коли на схему подано напругу живлення. Але коли на підставу потрапляє навіть дуже мала кількість води, це основа та елементи електронної схеми розпадаються і світлодіод, який є звичайним світлодіодом, перестає світитися.



|