Menu

DARPA публікує подробиці програми Transformer (TX), проекту літаючого автомобіля-трансформера.

DARPA публикует подробности программы Transformer (TX), проекта летающего автомобиля-трансформера.


Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA в попередній період часу утримувався від публікації специфікацій і вимог, висунутих у рамках програми Transformer (TX), про початок якої ми вже розповідали раніше. Кінцевою метою програми Transformer (TX) є розробка і створення трансформера-автомобіля для армії, здатного пересуватися як по землі, подібно звичайному автомобілю, так і по повітрю, подібно до літака або вертольота. Згідно сформульованим і опублікованими вимогам, Пентагон сподівається отримати перший дослідний зразок Transformer (TX) у 2015 році.

Автомобіль Transformer (TX) буде представляти собою транспортний засіб, наділене здатністю вертикального зльоту і посадки, яке може перетворюватися з автомобіля, що пересувається по поверхні Землі, в літальний апарат, подібний легкому літаку, здатний переміщатися по повітрю і підніматися на висоту до трьох кілометрів. Максимальні габарити апарата не повинні перевищувати габарити двох Хаммерів, цих розмірів буде достатньо, що б транспортувати чотирьох військовослужбовців з повним комплектом спорядження або одного санітари з носилками.

На одній заправці пальним автомобіль повинен бути здатний подолати відстань мінімум 400 кілометрів. Конструкція автомобіля повинна включати в себе безліч сучасних технологій, включаючи гібридну рухову установку, адаптивну структуру крил і пристрою зміни кута нахилу ротора, подібні тим, які використовувались у бойових вертольотах фільму "Аватар".

Транспортний засіб має також бути в змозі здійснювати пересування в повністю автоматичному режимі без участі людини, подібно сучасним розвідувальним і транспортним безпілотних літальних апаратів (БЛА), які в даний час вже широко використовуються американськими військами. Засоби та методика управління Transformer (TX) повинні бути надзвичайно простими з таким розрахунком, що б апаратом зміг керувати будь-який військовослужбовець, чоловік або жінка, які вміють водити автомобіль.

В даний час на реалізацію програми Transformer (TX) Пентагон вже виділив фінансування в розмірі 43 мільйонів доларів. Більш детально з вимогами DARPA, висунутими в рамках програми Transformer (TX), можна ознайомитися тут (PDF).

|