Menu

Машини-монстри: найдовший у світі стрічковий транспортер, який можна побачити навіть з космосу

Машины-монстры: Самый длинный в мире ленточный транспортер, который можно увидеть даже из космоса


Те, що ви бачите на наведеному вище знімку, знаходиться в Марокко в західній частині пустелі Сахара, в місці, де зосереджено близько 85 відсотків всіх світових запасів фосфатів. А ця смуга, що перетинає знімок, є частиною найдовшого в світі стрічкового транспортера, що доставляє багаті фосфатами мінерали, здобуті в одній із шахт, до точки на узбережжі океану, де проводиться їх попередня переробка і підготовка до подальшого транспортування.

Слід зауважити, що фосфати є одними з основних видів з'єднань, які грають величезну роль для кожної живої істоти на планеті. Добрива, одержані з багатих фосфатами мінералів, що використовуються для вирощування майже всіх сільськогосподарських культур. І, цілком ймовірно, що деякі атоми фосфору, які присутні в кожній ланцюжку ДНК вашого організму, були отримані з їжі, в яку вони потрапили з добрив, виготовлених з фосфатних порід, переміщених за допомогою цього стрічкового транспортера.

Стрічкові транспортери є надзвичайно практичними засобами для безперервного переміщення сипучих речовин. Марокканський стрічковий транспортер, який має довжину трохи менше 100 кілометрів (60 миль), може перемістити в годину близько 2 тисяч тонн фосфатної руди від шахти El Craa в портове місто Ель-Аюна. У кінцевій точці фосфатна руда подрібнюється до визначеного розміру і вантажиться в трюми вантажних суден, які розвозять її майже по всьому світу.

Машины-монстры: Самый длинный в мире ленточный транспортер, который можно увидеть даже из космоса


Додамо, що стрічковий транспортер в Марокко видно навіть з космосу, в чому можна переконатися, поглянувши на наведений нижче знімок. Правда, біла смуга, яку видно на знімку, це не сам транспортер, а фосфатна пил, вітром здута з його стрічки.

Залишається відзначити, що запаси фосфатів в інших частинах земної кулі, зокрема в США і Китаї, починають виснажуватися. З-за цього ця ділянка Марокко набуває все більш важливе значення для світової економіки, внаслідок чого ця область економічно і політично нестабільної країни може вступити в період бурхливого розвитку і процвітання. Залишається сподіватися, що ці майбутні позитивні зміни торкнуться і конструкції транспортера, яка, судячи по знімках, знаходиться в далеко не найкращому стані. Адже поломка цієї споруди може призвести до наслідків, які відчують на собі навіть люди, що знаходяться в кількох тисячах кілометрів від Марокко.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.

|