Menu

Компанія McLaren збирається скасувати склоочисники, замінивши їх силовими полями

Компания McLaren собирается упразднить стеклоочистители, заменив их силовыми полями


Згідно інформації, наданої Френком Стівенсоном (Frank Stephenson), одним з головних проектувальників спортивних автомобілів компанії McLaren, в недалекому майбутньому компанія планує повністю позбавитися від одного з обов'язкових атрибутів автомобіля - від склоочисників лобового скла. Це стане можливим завдяки розробці нової системи, здатної відштовхнути все, що потрапляє на лобове скло, з допомогою силового поля, створюваного високочастотними звуковими коливаннями.

Слід зазначити, що подібні системи давно вже використовуються у військовій авіації для захисту і очищення стекол реактивних винищувачів. Якщо опустити технічні деталі, то можна сказати, що така система являє собою кілька ультразвукових випромінювачів, встановлених по периметру лобового скла. Ці випромінювачі генерують ультразвукові коливання на частоті близько 30 кГц, які, поширюючись уздовж поверхні скла, створюють складну інтерференційну картину, свого роду силове поле, яке відштовхує будь-які об'єкти, які потрапляють в область його дії, навіть сніг і комах.

Вигоди, які може забезпечити використання подібної системи, полягають в поліпшенні видимості для водія, погляду якого не заважають мелькають щітки двірників, а перешкоди видаляються зі скла моментально, не досягаючи поверхні скла. Крім цього, відсутність забруднення на лобовому склі зменшує аеродинамічний опір автомобіля, що досить сильно проявляється при русі на великих швидкостях. По-третє, використання ультразвукових коливань буде руйнувати шар льоду, який осідає на скла в зимовий період і видалення якого є проблемою для водіїв, які тримають свої автомобілі під відкритим небом.

На жаль, поки ще немає ніякої інформації щодо того, коли ж ультразвукові системи очищення лобового скла з'являться в реальності, будучи встановленими на автомобілях McLaren. Але, судячи з усього цього чекати доведеться недовго, і це стане лише однією складовою частиною автомобіля майбутнього, який, зі слів Стівенсона, буде мати футуристичний світиться внутрішній інтер'єр, зможе змінювати колір і забарвлення за рахунок спеціального зовнішнього покриття, який представляє собою дисплей на рідких кристалах або органічних світлодіодах, і зможе змінювати свою форму за рахунок використання матеріалів, що володіють ефектом пам'яті форми.

Історична довідка: Склоочисники лобового скла автомобіля були винайдені в 1903 році, і основи їх конструкції практично не змінилися до теперішнього часу. Винахідником склоочисників, двірників, була Мері Андерсон, якій прийшла ця ідея в той момент, коли вона бачила водіїв, высовывающих голову з бокового вікна автомобіля під час проливного дощу.

|