Menu

Машини-монстри: Shirley Lois Moon Girl - один з перших реактивних автомобілів

Машины-монстры: Shirley Lois Moon Girl - один из первых реактивных автомобилей


1920-ті роки були роками, коли ракетна і реактивна техніка дуже переживала період бурхливого розвитку. Австралієць Макс Валье (Max Valier) був затятим ентузіастом ідеї космічних польотів і завдяки цьому він став чемпіоном у створенні різних транспортних засобів з реактивними двигунами. На його рахунку було створення саней, човнів і навіть залізничних вагонів, обладнаних реактивними двигунами, а в подальших планах стояло створення першого реактивного літака.

Машины-монстры: Shirley Lois Moon Girl - один из первых реактивных автомобилей


Але в ті часи на Землі було багато винахідників, також працюють з реактивною технікою. До них сміло можна віднести братів Даніеля Д. і Флойда С. Хунджерфордов, які в 1929 році побудували свій реактивний автомобіль, який отримав назву "Solar & Interstellar Rocket Car" та ім'я "Shirley Lois Moon Girl" на честь дочки Даніеля. Основним матеріалом конструкції автомобіля став картон і лінолеум, а базою для нього стало шасі автомобіля Chevy 1921 року. Під капотом автомобіля "Shirley Lois Moon Girl" переховувався традиційний двигун внутрішнього згоряння, службовець для первісного розгону автомобіля до певної швидкості, і саморобний реактивний двигун, що використовує бензин в якості палива і пожирає його в кількості одного галона на дві милі шляху.

Машины-монстры: Shirley Lois Moon Girl - один из первых реактивных автомобилей


Використання легких матеріалів для створення кузова автомобіля брати Хунджерфорды пояснювали міркуваннями безпеки. "У разі виникнення будь-яких проблем", - розповідає Даніель, - "я міг зробити собі вихід назовні досить несильним ударом ноги". Незважаючи на те, що автомобіль "Shirley Lois Moon Girl" своїм виглядом вселяв жах фермерам в околицях Нью-Йорка, братам вдалося офіційно зареєструвати і отримати ліцензію на пересування автомобіля по дорогах у штаті Нью-Йорк.

"Ми були натхненні успіхами Макса Валье, який зі своїми реактивними транспортними засобами не сходила з перших сторінок новинних видань" - розповідає Даніель, - "І ми не знайшли жодної причини, яка б нам завадила спробувати створити свій власний робочий зразок реактивного автомобіля".

Машины-монстры: Shirley Lois Moon Girl - один из первых реактивных автомобилей


План братів полягав у тому, щоб за допомогою свого першого реактивного автомобіля привернути увагу до цієї області потенційних інвесторів. Для цього автомобіль "Shirley Lois Moon Girl" неодноразово демонструвався на ярмарках і різних виставках, в тому числі і авіаційного напрямку. І дійсно, цей автомобіль, що рухається зі швидкістю 110 кілометрів на годину позаду 6-метрової струмені полум'я, представляв собою вражаюче видовище для того часу.

На жаль, жодному з честолюбних планів братів Хунджерфорд так і не вдалося збутися. Вони відвернулися від свого дітища в 1932 році після ряду спроб залучення інвесторів, а автомобіль "Shirley Lois Moon Girl" так і залишився гнити на їх задньому дворі. Цей автомобіль був знову витягли на білий світ і відновлений у 1960-х роках Ральфом Ходжем і Кітом Марвіном, які після відновлення передали його в Музей штату Нью-Йорк в Олбані, де він і знаходиться по сьогоднішній день.

Машины-монстры: Shirley Lois Moon Girl - один из первых реактивных автомобилей


Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.

|