Menu

Компанія Volvo готується випустити на дороги власні самокеровані автомобілі-роботи

Компания Volvo готовится выпустить на дороги собственные самоуправляемые автомобили-роботы


Незалежно від думки прихильників і супротивників технологій самокерованих автомобілів, ці автомобілі рано чи пізно почнуть з'являтися на дорогах, а ще через деякий час на їх частку буде припадати переважна частина автомобільного трафіку. Цей момент став ще ближче завдяки експериментальному проекту, реалізацію якого почала відома компанія Volvo у місті Гетеборзі, Швеція, в місті, на вулиці якого першими вийдуть автомобілі-роботи Volvo. Даний проект, який має назву "Drive Me - Self-driving cars for sustainable mobility", що є спільною ініціативою компанії Volvo, шведського Транспортного управління (Swedish Transport Administration), шведського Транспортного агентства (Swedish Transport Agency), технопарку Lindholmen Science Park і адміністрації міста Гетеборг.

Крім створення нових технологій для автомобілів-роботів, об'єднана дослідницька група буде досліджувати економічні і соціальні переваги, які може забезпечити технологія автоматичного водіння в умовах інтенсивного міського руху. Компанія Volvo, як і всі інші автомобілебудівники з світовими іменами, зі свого боку прагне триматися на вістрі технологій автомобілів-роботів з метою зайняти лідируюче становище в Європі. Слід зауважити, що участь компанії Volvo в цьому проекті принесе в нього весь досвід і напрацювання, отримані фахівцями компанії в ході реалізації проекту SaRTrE, в рамках якого були створені технології, що дозволяють спеціально запрограмованим автомобілів формуватися в автопоїзда і рухатися в їх складі в автоматичному режимі, надаючи водіям можливість займатися іншими справами.

З боку адміністрації міста Гетеборг будуть вжиті заходи по створенню умов і супутньої інфраструктури, структура та вимоги до якої будуть визначені групою, очолюваною фахівцями компанії Volvo. Ця ж група розгляне і складе перелік всіх ситуацій, з якими доведеться зіткнутися автомобілів-роботів на реальних дорогах, що стане основою шаблонів для програм систем управління майбутніх автомобілів.

У використанні технології автомобілів-роботів компанія Volvo бачить безліч переваг, які входять зниження кількості шкідливих викидів, що має величезне значення в густонаселених частинах міст, організацію більш упорядкованого руху транспортних засобів і полегшення вирішення завдань, возлагающихся на водія автомобіля в умовах щільних транспортних потоків. Крім цього, пересування автомобілів-роботів буде реалізовано з максимально можливим рівнем безпеки, адже однією з головних завдань, які поставило перед собою керівництво компанії Volvo, є створення інтелектуальної системи керування автомобілем, яка незалежно від режиму пересування повністю виключить можливість виникнення непередбачених ситуацій і дорожньо-транспортних пригод.

У будь-якому випадку реалізація проекту "Drive Me" займе кілька років, перш ніж автомобілі-роботи зможуть вільно пересуватися в міських умовах. Реалізація проекту розпочнеться вже найближчим часом, в 2014 році, настання якого залишилося чекати не так вже й довго, а до 2017 року кількість автомобілів-роботів має, пересуваються по вулицях Гетеборга, повинна скласти близько 100 одиниць. Кожен з цих автомобілів буде створений на базі нових автомобілів Volvo, таких як Volvo XC90 2015 року, в яких вже закладені деякі інтелектуальні здібності і передбачена можливість установки системи автоматичного водіння.

|