Menu

Mobiliant - дивовижний концепт автомобіля майбутнього, переможець конкурсу 2013 LA Auto Show Design Challenge

Mobiliant - удивительный концепт автомобиля будущего, победитель конкурса 2013 LA Auto Show Design Challenge


Протягом минулого десятиліття в рамках Автошоу в Лос-Анджелесі (LA Auto Show) стало традицією проводити конкурс Design Challenge. У цьому конкурсі беруть участь дивовижні концепти футуристичних транспортних засобів, що демонструють здатність їх розробників вийти за рамки стандартного мислення, відкинути ідеї практичності і дати повну волю своїй уяві. Конкурс цього року не став винятком з цього правила, назва теми конкурсу 2013года звучало наступним чином: "Биомимикрия і мобільність 2025 - відповідь природи на проблеми людства" (Biomimicry & Mobility 2025 - nature's Answer to Human Challenges). А головний приз конкурсу 2013 LA Auto Show Design Challenge дістався концепту автомобіля під назвою "Mobiliant", розробленим дизайнерами китайського автомобілебудівника SAIC Motor Corp.

Mobiliant - удивительный концепт автомобиля будущего, победитель конкурса 2013 LA Auto Show Design Challenge


За назвою теми "Biomimicry & Mobility" приховувалося пропозицію для розробників знайти неординарне рішення для таких проблем, як боротьба із забрудненням навколишнього середовища, стійкість і маневреність транспортного засобу, безпека руху. Всі ці проблеми мають бути вирішені в ключі творчої адаптації законів та принципів, що використовуються в природі, а оцінка наданих робіт виконувалася з точки зору використання в проектах принципів біомімікріі, естетики, комфортабельності, стійкості, маневреності і, звичайно, індивідуальності наданого проекту.

Конструкція концепту SAIC Mobiliant була натхненна досить простим будовою тіла мурашки і його симбіотичних відносин з оточуючим рослинним світом. Серед безлічі биовдохновленных технологій, використаних в конструкції цього одномісного автомобіля, особливо варто виділити його напівпрозоре покриття, яке чимось нагадує хітинову оболонку мурашки. Більш того, це покриття має адсорбуючі властивості, завдяки яким воно збирає з навколишнього повітря різні забруднюючі речовини, які переробляються на спеціальних станціях і повертаються назад у вигляді біопалива.

Mobiliant - удивительный концепт автомобиля будущего, победитель конкурса 2013 LA Auto Show Design Challenge


Особливу увагу варто приділити колесам концепту Mobiliant, які не є колесами в традиційному розумінні цього слова. Транспортний засіб пересувається за рахунок системи "Cilium Layer Advanced Wheel System", колеса якої мають багатошарову ресничний структуру, забезпечуючи надзвичайно сильне зчеплення з дорогою, що дозволяє автомобілю Mobiliant підніматися на вертикальні поверхні при русі на великій швидкості. Така здатність дасть можливість автомобілю пересуватися "тривимірної" дорожньої мережі Mobiliant Expressway, яка є невід'ємною частиною концепту, представленого на конкурс.

Mobiliant - удивительный концепт автомобиля будущего, победитель конкурса 2013 LA Auto Show Design Challenge


Всього на конкурс 2013 LA Auto Show Design Challenge було представлено дев'ять робіт, серед яких проекти від таких відомих автомобілебудівників, як BMW, Subaru і Toyota, які реалізували у цих проектів безліч ідей, почерпнутих з найзатишніших "куточків" природи. А перше місце в конкурсі було присуджено концепту Mobiliant після того, як всі члени журі конкурсу погодилися, що саме в цьому концепті були максимально вдало реалізовані ідеї мутуалізму, природної гармонії і балансу, і взаємовигідних симбіотичних відносин з навколишнім середовищем.

|