Menu

Самокеровані автомобілі-роботи Nissan Leaf виходять на дороги Японії

Самоуправляемые автомобили-роботы Nissan Leaf выходят на дороги Японии


Компанія Nissan вперше вивела свій варіант самокерованого автомобіля-робота на базі Nissan Leaf на дороги загального користування в Японії, зробивши цей автомобіль першим в історії автомобілем-роботом, який коли-небудь пересувався по дорогах цієї країни. Початок польових випробувань автоматизованого автомобіля Leaf почалися ще у вересні цього року, але до останнього часу вони проводилися на спеціальному полігоні, де відпрацьовувалися всі ситуації, з якими автомобілю доведеться зіткнутися на реальній дорозі.

Перша поїздка автомобіля-робота Nissan Leaf відбулася в спеціальній зоні Префектури Канагавы, відведеної для випробувань роботів (Sagami Robot Industry Special Zone), в зоні, де проходять самі незвичайні випробування, пов'язані з участю роботів, включаючи і автомобілів-роботів. І хоча в цій зоні ніхто реально не проживає, але для достовірності випробувань в ній підтримується "штучна життєдіяльність", максимально наближена до умов життя в звичайних міських кварталах.

Слід зауважити, що з моменту початку перших польових випробувань в серпні, сам автомобіль і його система управління зазнали кардинальних змін. Серпнева "версія" автомобіля базувалася на існуючій технології "Safety Shield", яка вже використовується в серійних автомобілях компанії Nissan. Зараз же можливості автомобіля значно розширені, йому додано ціла система периферійного "зору", що включає в себе радар і лазерні системи, не кажучи про достатній кількості додаткових камер. Ця система дозволяє автомобілю досить точно розібратися в навколишньому оточенні і виділити з-поміж інших учасників руху, пішоходів і перешкоди на шляху прямування.

Самоуправляемые автомобили-роботы Nissan Leaf выходят на дороги Японии


В результаті отримання нової системи сприйняття навколишнього середовища автомобіль Nissan Leaf став здатний до самостійної безпечній їзді, маневрування та зміни швидкості руху у разі необхідності. Автомобіль може в автоматичному режимі злитися з потоком рухомого транспорту, зробити маневри обгону, перебудуватися в інший ряд руху, з'їхати з магістралі і зупинитися на узбіччі в дозволеному для цього місці. І все це він може робити повністю самостійно без жодної участі людини в цьому процесі.

У першому "автоматичному заїзді автомобіля-робота Nissan Leaf в якості пасажирів в ньому знаходилися губернатор Префектури Канагава Юджі Куроива (Yuji Kuroiwa) і віце-президент компанії Nissan Тошиюкі Шига (Toshiyuki Shiga). Природно, в цілях страховки від усіляких несподіванок, за кермом автомобіля сидів чоловік-водій, якому так і не довелося торкатися до керма за весь час випробувальної поїздки. І у всіх майбутніх дорожніх випробуваннях автомобілів-роботів компанії Nissan за їх кермом будуть перебувати водії, які зможуть перехопити управління у разі виникнення непередбаченої ситуації.

Згідно наявної інформації, створюючи свої автомобілі-роботи, компанія Nissan не переслідує мети витіснення з вулиць звичайних автомобілів, які пересуваються під управлінням людей. Головною метою компанії є розгортання служб, забезпечених автомобілями-роботами, таких, як служби таксі і транспортного обслуговування літніх людей. А приступити до розгортання подібних проектів компанія Nissan планує вже у 2020 році.



|