Menu

Тім Кук в ролі борця за права людини

Тім Кук зараз стоїть на чолі найдорожчої компанії в світі. А ще він заробив собі репутацію громадського активіста і продовжує активно підтримувати.

Так, 54-річний генеральний директор Apple зовсім недавно опублікував гострий на слівце статтю про якийсь дискримінаційне законодавство, яке підтримують в деяких штатах США. Згідно з цим законопроектом так званого «релігійного несхвалення» жителі країни можуть отримати можливість офіційно дискримінувати інших за їх релігійних переконань. Наприклад, відмовити в обслуговуванні людині за його приналежності до певної віри.

На думку Тіма Кука, такі закони, яких, до речі, близько сотні, негативно позначаться на бізнесі і на забезпечення прав людини в цілому.

Ці законопроекти виправдовують неправосуддя. Вони суперечать усім принципам, на яких ґрунтується наша нація, і вони, швидше за все, нівелюють всі успіхи у боротьбі за рівність, яка ведеться у нас десятиліттями.
Тім Кук у своїй публікації для Washington Post розміром 550 слів

На відміну від свого попередника Стіва Джобса і інших управлінців з Кремнієвої Долини Тім Кук намагається використовувати своє значиме положення для того, щоб висвітлювати хвилюючі його соціальні проблеми. В своїх авторських колонках і в публічних виступах він вже неодноразово критикував расизм, дискримінацію за сексуальною орієнтацію та інші приклади суспільної нерівності.

Тим Кук в роли борца за права человека

У жовтні минулого року Кук сам наробив шуму, коли в інтерв'ю Bloomberg повідомив про свою нетрадиційну сексуальну орієнтацію.

Крім того, глава Apple готовий поділитися своїм станом з нужденними. Пару тижнів тому видання Fortune опублікувало своє інтерв'ю з Куком, в якому він зізнався, що планує віддати на благодійність всі накопичення після того, як оплатить навчання в коледжі свого племінника.

Тім не тільки відкрито говорить про власних поглядах, але і інтегрує саму компанію Apple в свою соціальну діяльність. Так, у своїй статті з приводу дискримінаційних законів він дав зрозуміти, що говорить саме від особи Apple.

Ми в Apple відкриті. Відкриті перед усіма людьми, незалежно від їх походження, зовнішнього вигляду, віросповідання та особистому житті.
Тім Кук в статті для Washington Post

Такий погляд допомагає Куку формувати позицію, незвичайну для генерального директора в технологічній сфері. Аналітики вважають, що керівникам такого масштабу складно висловлювати особисті думки, не відштовхуючи при цьому споживачів. Адже багатьом покупцям iPhone просто немає справи до соціальної справедливості.

Лідери технологічних компаній повинні бути обережні у своїх висловлюваннях на соціальні теми. Особливо якщо враховувати той факт, що їх основним обов'язком є все-таки управління корпорацією. Але при цьому, мені здається, що кожен лідер великого підприємства, як добропорядний громадянин, зобов'язаний висловлюватися проти несправедливості.
Тім Баджарин, аналітик Creative Strategies

Сам Тім Кук своїми діями намагається надихнути інших на відстоювання загальнолюдських цінностей. Він визнає, що подібні кроки вимагають великої мужності, і сподівається на підтримку інших впливових людей.

Тим Кук в роли борца за права человека

Хоча зазвичай технологічні компанії воліють триматися осторонь від подібних питань. За словами Баджарина, в 1980-х і 1990-х лідери технологічних корпорацій дуже обережно робили подібні публічні заяви поза їх зони комфорту.

Причиною тому - їх небажання привертати до себе увагу Вашингтона. Вони не хотіли, щоб уряд як-то втручався в роботу технологічного сектора.
Тім Баджарин

До речі, раніше Apple була однією з таких компаній.

Я ні разу не бачив, щоб Стів Джобс робив щось подібне. Він уникав таких виступів як чуми і не вважав, що соціальні проблеми якось стосуються його. На його думку, компанія існує, щоб виробляти товари. Саме на цьому потрібно фокусуватися, а все інше - перешкоди ззовні.
Роб Эндерле, журналіст і головний аналітик Enderle Group

Це дійсно нововведення в порівнянні з часами Стіва Джобса. Стів просто ніколи відкрито не висловлював своїх особистих думок. Але він був такий по натурі, це не означає, що він не поділяв таких поглядів.
Тім Баджарин

Зараз же, коли Тім Кук приймає подібну позицію по відношенню до важливих соціальних проблем, багато керівників з Кремнієвої Долини можуть послідувати його прикладу. Так, незадовго до публікації Кука в Washington Post Марк Беніофф, засновник компанії-розробника Salesforce.com, розкритикував влада штату Індіана. Причиною його випаду стало прийняття закону про дозвіл власникам бізнесу відмовляти геям обслуговування, якщо таке обслуговування суперечить їх, підприємців, релігійними віруваннями.

Ми змушені сильно скоротити нашу роботу шт. Індіана з-за гніву, висловленої нашими співробітниками та клієнтами з приводу закону про «релігійному несхвалення».
Марк Беніофф, повідомлення в мікроблозі Twitter

Кілька днів потому публічна компанія по збору відгуків про локальних бізнесах Angie's List (шт. Индиаполис) повідомила, що припиняє своє розширення в шт. Індіана, протестуючи проти нового закону.

Компанія Angie's List відкрита для всіх і не допускає дискримінації. Ми дуже розчаровані позицією, яку представляє даний закон.
Білл Оестерл, генеральний директор Angie's List

Глава Yelp Джеремі Стопплман у своєму мікроблозі в Twitter опублікував відкритий лист штатам, які прийняли ці виправдовують дискримінацію закони.

Ці закони створюють прецедент, який, швидше за все, сильно зашкодить економічному здоров'ю штатів, де вони прийняті. Він завдасть шкоди підприємствам, що працюють в цих штатах, і споживачам, які стануть жертвами таких законів.
З повідомлення Джеремі Стопплмана

Тім Кук нерідко використовує соціальні мережі для публікації своїх поглядів. Не так давно він писав публікації в Twitter на тему дискримінаційного закону штату Індіана, цитував Мартіна Лютера Кінга, обговорював Авраама Лінкольна і повідомляв про візит в Apple конгресмена Джона Льюїса, борця за громадянські права. Так Тім воліє розбавляти новинні пости на тему Apple.

Тим Кук в роли борца за права человека

Те, що робить Тім Кук, «вимагає великої мужності», оскільки з точки зору бізнесу в подібних висловлюваннях завжди є ризик нашкодити компанії. Так вважає Роб Эндерле.

Навряд чи народ почне активніше купувати ваш продукт, якщо ви станете висловлюватися за права людини. В такій позиції є більше ризиків, ніж плюсів. Але все одно робити так - правильно. Так що в такому контексті економічно розумний підхід і правильний вчинок - це дещо різні речі.
Роб Эндерле

[LA Times]

|