Menu

39 років з дня заснування Apple

Сьогодні не тільки день повальних розіграшів і жартів, але і знаменна дата в історії Apple. Рівне 39 років тому, 1 квітня 1976 року три відчайдушних гіка підписали договір про створення компанії Apple.

Стів Джобс, Стів Возняк і Рональд Уейн, гарячі однією спільною ідеєю, вирішили укласти договір про заснування компанії, частки в якій розподілилися нерівномірно. Двом Стівам дісталося по 45% акцій, а Уейну тільки 10%.

39 лет со дня основания Apple
Рональд Уейн і Стів Возняк в 2013 році

Чому творців було три? Все просто. Перший час Стів Возняк волів залишатися звичайним інженером у HP і не був готовий звільнитися з перспективного місця, заради венчурного проекту. Тому Стіву Джобсу потрібна допомога хорошого переговірника, щоб переконати партнера присвятити весь свій час розвитку Apple. Таким третьою особою став Рон Вейн. Він повинен був розповісти Возі про перспективність новоствореної компанії та необхідності прив'язки всіх його інженерних проектів саме до Apple.

Вооз трепетно ставився до схем, які придумував, і хотів використати їх для інших цілей чи віддавати HP. Ми ж зі Стівом розуміли, що ці креслення повинні лягти в основу Apple. Ми битих дві години обговорювали це у мене вдома, і, нарешті, мені вдалося вмовити Воза

- Рон Вейн, книга «Стів Джобс»

Джобс так перейнявся виголошеній промовою Уейна, що вирішив взяти його в долю, виділивши 10% компанії.

Правда, сам Рон не надто вірив у перспективність Apple і, обпікшись на власному збитковому проекті, через 11 днів покинув Apple, звернувшись до податкової служби із заявою про вихід з товариства.

За свою частку - 10 % акцій компанії - він отримав 800 доларів, а потім ще 1500. Якби Уейн не передумав, сьогодні ці 10% становили б 72,1 мільярда доларів.


З днем народження, Apple!

|