Menu

Як зробити медіатеку iTunes портативної

Скільки місця на вашому MacBook займає музика? Пора звільнити його. Перенісши медіатеку на зовнішній диск, ви не тільки очистіть завжди потрібну локальну пам'ять, але і зможете ділитися музикою з іншими - на виїзних вечірках і просто в гостях. А також підключати медіатеку до інших комп'ютерів в будинку.

Как сделать медиатеку iTunes портативной

Навіщо це робити

Як правило, всі медіа файли будь то музика чи фільми зберігаються на внутрішньому жорсткому диску вашого десктопа або ноутбука. З часом, медіатека може настільки збільшитися в розмірах, що в один прекрасний момент просто «з'їсть» вільний простір на жорсткому диску. Особливо актуально для користувачів MacBook і ультрабуків в цілому, де обсяг жорсткого диска варіюється від 128 Гб до 512 Гб.

Самим розумним рішенням є перенесення медіатеки на зовнішній жорсткий диск. Якщо знати, як це робиться, звичайно. Тому що інакше ви можете перенести не те, що потрібно - і залишитися без музики, або без плейлистів і багаторічної статистики відтворення. А це для багатьох кшталт втрати всієї медіатеки разом.

Шкідлива порада: як не треба робити

Найпоширеніша помилка - просто взяти і перенести папку з музикою на зовнішній жорсткий диск, а потім зайти в налаштування iTunes і вказати шлях до неї:

Как сделать медиатеку iTunes портативной

Даний спосіб не працює так, як треба. База даних, що зберігає інформацію про місцезнаходження музики і відео, рейтинг і т. д.) називається iTunes Library.itl і зберігається у вашої папки - Music > iTunes. У цій базі жорстко прописані посилання до кожного файлу медіатеки. Тому, якщо просто перемістити папку з файлом на інший диск, при наступному запуску iTunes просто не знайде жодного треку.

Головний симптом неправильного перенесення медіатеки - перед кожним треком в iTunes з'являється знак оклику, означає, що iTunes не може знайти вихідний файл. Проблема тут в іншому: вам доведеться вручну вказувати шлях до кожного треку в базі. Якщо їх більше 20 штук (а у багатьох там десяток-другий тисяч композицій), ви ризикуєте зійти з розуму.

Замість того, щоб переміщати папки і медіатеку засобами Finder або Windows Explorer, ми зробимо все як слід.

Як треба переносити медіатеку iTunes

Как сделать медиатеку iTunes портативной

1. Збираємо медіатеку в одному місці. Для цього йдемо в налаштування iTunes і ставимо позначки: «Зберігати інформацію про медіа в папці iTunes» і «Копіювати файли в папку iTunes». Натискаємо ОК.

Как сделать медиатеку iTunes портативной

2. Далі йдемо по шляху: Файл -> Медіатека -> Організувати медіатеку. На цьому етапі всі вміст медіатеки буде перенесено в папку iTunes Music і відповідним чином організоване. При цьому база даних буде містити правильні посилання на треки (в папці iTunes Music).

Как сделать медиатеку iTunes портативной

3. У діалоговому вікні ставимо галочку навпроти «Зібрати файли».

Как сделать медиатеку iTunes портативной

4. Змінюємо розташування папки iTunes Music через налаштування iTunes. В якості нового місця вказуємо зовнішній диск. Натискаємо кнопку ОК і iTunes почне копіювання файлів, паралельно він підправить шляху у файлі бази даних.

Готово!

Наша медіатека переміщена. Щоб переконатися в цьому, виділіть будь-який трек в iTunes, натисніть правою кнопкою і виберіть пункт «Інформація», де буде зазначено нове місцезнаходження треку (а він повинен знаходитися на зовнішньому диску, зазначеної раніше батьківської папки).

Про що варто знати при перенесенні медіатеки

Нюанс 1: Вихідні треки залишаються на колишньому місці при перенесенні всіх файлів на «зовнішню» папку iTunes Music. Після того, як ви переконаєтеся, що перенесена медіатека працює як слід, вам треба буде вручну видалити музику з її первісної теки в локальній пам'яті комп'ютера.

Нюанс 2: Переміщені саме файли, а сама база даних продовжить знаходиться на локальному жорсткому диску. Переносити її зазвичай не потрібно, до того ж iTunes чомусь не шанує відкриття файлів баз даних із зовнішнього джерела (іноді виникають помилки). Файл БД iTunes займає зовсім несуттєве місце на диску.

Тим не менш, файл бази даних можна перенести в цілях безпеки (щоб все вже було в одному місці), або для спільного використання бази даних декількома комп'ютерами. Також повністю переміщеної медіатекою iTunes можна «ділитися»: підключати жорсткий диск до чужих комп'ютерів в гостях і програвати звідти музику з усіма плейлистами.

Повністю переносимо базу даних

Как сделать медиатеку iTunes портативной

Для повного перенесення всієї бази даних (iTunes Library.itl), закриваємо iTunes. Заходимо в папку Music, копіюємо папку iTunes звідти на нове місце (наприклад, на зовнішній жорсткий диск). Потім запускаємо плеєр, утримуючи клавішу Option (для MacOS) або Shift (Windows).

Как сделать медиатеку iTunes портативной

iTunes запропонує нам створити нову базу даних або вибрати місце розташування існуючої. Вибираємо другий варіант і вказуємо шлях до нашої вже переміщеної базі даних. Таким чином, ми отримуємо мобільний базу даних, яку можна підключити до інших комп'ютерів і програвати звідти свою улюблену музику в установленому порядку.

Рада написаний Олександром Хазовым в рамках тестового розміщення на iPhones.ru.

|