Menu

З-за несправності черговий телескоп Kepler зупиняє пошук далеких планет, може бути назавжди

Из-за очередной неисправности телескоп Kepler останавливает поиск далеких планет, может быть навсегда


Космічний телескоп НАСА " Кеплер " зупинив свою діяльність з полювання за экзопалнетами в далеких зоряних системах з-за черговий виникла в його устаткуванні несправності. В даний час інженери місії займаються визначенням того, чи буде несправність причиною повного припинення місії Kepler або ще існує надія відновлення нормальної роботи цього астрономічного інструменту, вартістю 600 мільйонів доларів.

Як і минулого разу проблема полягає в несправності маховиків системи орієнтування телескопа, системи, яка займається наведенням телескопа на ціль і утримання його в відповідному положенні в просторі. Без нормальної роботи цієї системи телескоп, який ідентифікує планети в далеких зоряних системах за змінами яскравості зірки в момент знаходження планети на її тлі, не зможе утримувати точне положення. Всього в системі орієнтації телескопа Kepler є чотири маховика, один з яких вийшов з ладу у липні минулого року. Але для нормальної роботи телескопа достатньо і трьох робочих маховиків.

У неділю космічний апарат Kepler самостійно переклав себе в безпечний режим після того, як він не зміг втриматися на необхідній навколосонячній орбіті, яка віддалена від Землі на 64 мільйони кілометрів. У вівторок команда інженерів місії провела ряд стандартних для такої ситуації тестів, які дозволили з'ясувати те, що перестав працювати ще один маховик системи орієнтації. В офіційній заяві НАСА в якості причини відмови вказані "структурні порушення в конструкції маховика".

Вихід з ладу другого маховика поклав кінець нормальній роботі телескопа Kepler і перервав його діяльність з виявлення екзопланет. Але сам космічний апарат може залишатися на стабільній орбіті ще досить тривалий час, адже в його баках є достатній запас палива для двигунів. Але з допомогою двигунів, на жаль, не вдасться провести точну орієнтацію телескопа, яка потрібна для його нормальної роботи.

Поки ще є деякий шанс того, що вдасться відновити роботу пошкодженого маховика. Для цього, наприклад, потрібно буде зробити декілька послідовних обертань маховика в одну і в зворотний бік, подібно тому, як роблять автомобілісти, коли їх автомобіль застрягає в грязі або в заметах. Інженери сподіваються на те, що таким методом їм, можливо, вдасться відновити працездатність маховика, вийшов з ладу ще в минулому році.

За наступні кілька місяців інженери і вчені місії розроблять і спробують втілити в життя ще кілька інших варіантів відновлення нормальної роботи телескопа. Якщо ці зусилля не приведуть до успіху, то вчені спробують розглянути низку інших завдань, які можна виконати з телескопом, що знаходяться в несправному стані.

Але навіть якщо спроби відновлення роботи телескопа Kepler приведуть до невдачі, то цей астрономічний інструмент все одно вніс величезний внесок у науку. Для аналізу трильйонів байт даних, вже зібраних телескопом Kepler, вченим знадобиться ще мінімум кілька років. Телескоп за весь час своєї роботи ідентифікував 2740 кандидатів-екзопланет, 132 з яких були підтверджені спостереженнями інших телескопів і обсерваторій. На жаль, вчені ще не знайшли планету, параметри яких збігаються з параметрами Землі, але сподіваються, що дані про такий планеті можуть бути приховані у необроблених даних телескопа Kepler.

|