Menu

Китай вводить в експлуатацію власну альтернативу системі GPS - навігаційну систему Beidou.

Китай вводит в эксплуатацию собственную альтернативу системе GPS - навигационную систему Beidou.


У вівторок представники уряду Китаю оголосили про введення в експлуатацію власної навігаційної системи, яка є альтернативою американської глобальної навігаційної системи GPS. У даний час роботу навігаційної системи Beidou, що в перекладі з китайського означає "Велика ведмедиця", забезпечують 10 супутників, які забезпечують покриття більшої частини азиато-тихоокеанського регіону. Згідно з озвученими планами, до кінця 2012 року буде запущено ще шість супутників, а до 2020 року в складі системи вже буде 35 супутників, здатних забезпечити покриття всієї земної кулі.

Створення системи Beidou було розпочато у 2000 році, коли на навколоземну орбіту були виведені перші два супутника, з того моменту функціями цієї навігаційної системи могли користуватися лише "обрані". У теперішній же час система зроблена повністю відкритою для всіх бажаючих, а на сайті www.beidou.gov.cn опубліковані технічні специфікації сигналів китайської навігаційної системи. Це, як вважають китайські влади, поряд з безкоштовністю системи, має послужити добрим стимулом для китайських і зарубіжних компаній почати розробку і виробництво навігаційних пристроїв, що використовують сигнали системи Beidou. Згідно наявної інформації, сигнали навігаційної системи Beidou сумісні з сигналами існуючих навігаційних систем.

На поточний момент точність визначення місця розташування системою Beidou становить 25 метрів. До кінця наступного року, коли на орбіту вийдуть додаткові шість супутників, точність визначення координат системою покращиться до 10 метрів. Однією з додаткових функцій системи Beidou є можливість з її допомогою обмінюватися короткими текстовими повідомленнями між абонентами системи.

|