Menu

Один з кращих астрономічних знімків року - зірка Зета Змієносця, створює хвилі в океані космосу

Один из лучших астрономических снимков года - звезда Зета Змееносца, создающая волны в океане космоса


Подібно до корабля, який створює хвилю попереду себе, рухаючись по спокійній воді, гігантська зірка Зета Змієносця (Zeta Ophiuchi), рухаючись в космосі, жене вперед хвилі космічного пилу та газу. І на цьому знімку, який по праву можна вважати одним з найкрасивіших астрономічних знімків цього року, зроблених космічним телескопом НАСА Spitzer, показаний інфрачервоний "портрет" цих палаючих хвиль.

Синя зірка в центрі зображення - це власне Зета Змієносця, колосальний космічний об'єкт, в шість разів більш гарячий, у вісім разів більший, в двадцять разів більш масивний і вісімдесят тисяч разів більш яскравий, ніж наше Сонце. Перебуваючи на відстані 370 світлових років від Землі, ця зірка самостійно летить у космосі зі швидкістю 24 кілометри на секунду. Космічний об'єкт таких розмірів - це явище, досить цікаве, що б звернути на нього увагу. Але причиною, по якій цією зіркою "зацікавився" телескоп Spitzer, стала не сама зірка безпосередньо, а те дивне утворення, яке її оточує.

Червоні, рожеві і зелені зігнуті нитки, що оточують зірку Зета Змієносця, є потоками зоряного газу і пилу, що виділяється самої зіркою. Оскільки зірка рухається з достатньо великою швидкістю, вона випускає настільки сильні зоряні вітри, що вони, ці вітри, буквально "здувають" все, що зустрічається на їхньому шляху. Червона область на знімку - це місце в космосі, віддалене від зірки на відстань, рівну приблизно 800 відстані від Сонця до орбіти Плутона. У цьому місці сонячні вітри Зети Змієносця, швидкість яких збільшена швидкістю руху самої зірки, стикаються між собою та із матерією, що зустрічається в космосі.

На жаль чи на щастя, те, що ви бачите на знімку, відбулося 370 років тому. В даний момент часу зірка, по всій видимості, вже "розігнала" по космосу що зустрілося їй пилова хмара і розбила його на окремі частини. Тому, коли телескоп звернеться до Зета Змієносця наступного разу, такої красивої картини може більше і не вийти.

Наведений вище знімок у його повному дозволі та в повній красі можна побачити на сайті НАСА за цією адресою.

|