Menu

Ракета-коник компанії SpaceX успішно "підстрибує" на висоту 12-поверхового будинку

Ракета-кузнечик компании SpaceX успешно "подпрыгивает" на высоту 12-этажного дома


Досвідчена ракета Grasshopper, що в перекладі означає "коник", компанії SpaceX минулого тижня зробила стрибок на висоту 12-поверхового будинку, після чого вона благополучно опустилася назад на стартовий майданчик і приземлилася на чотири "ноги" спеціальної посадкової системи. Цей випробувальний політ проходив 17 грудня 2012 року на випробувальному полігоні компанії в Макгрегоре, Техас, а відеозапис цього польоту було тільки вчора опублікована засновником компанії SpaceX Элоном Маском (Elon Musk).

Ракета Grasshopper заввишки з 10-поверховий будинок, була розроблена для перевірки ідей та відпрацювання технологій керованого вертикального зльоту і посадки. Це є частиною плану Елона Маска створити ракету, здатну повертатися на стартовий майданчик, що дає змогу повторно використовувати без проведення тривалих і дорогих відновлювальних робіт. Сучасні системи доставки в космос з вертикальним зльотом використовують твердопаливні прискорювачі і початкові щаблі, які, відпрацювавши, припиняють своє існування. Виняток становили тільки твердопаливні прискорювачі програми космічних Шатлів, які спускалися на парашутах, їх виловлювали в океані і використовували повторно.

Ракета-кузнечик компании SpaceX успешно "подпрыгивает" на высоту 12-этажного дома


"Якщо ступінь ракети-носія зможе повернутися на Землю і неушкодженою здійснити посадку на своє місце старту, то на її відновлення піде зовсім небагато часу і коштів, після чого вона знову буде готова до повторного використання. Така можливість дозволить істотно знизити вартість космічних польотів і це та мета, до якої ми прагнемо щосили" - розповідаємо Маск.

Ракета Grasshopper, по суті, є першою сходинкою ракети-носія Falcon 9 з двигуном Merlin 1D. Але у неї є "добавка" у вигляді чотирьох сталевих опорних ніг, забезпечених гідравлічними демпферами. Під час першого випробування 21 вересня ракета Grasshopper піднялася в повітря на висоту близько 2 метрів. Другий запуск відбувся 1 листопада, під час нього ракета піднялася вже на 5.4 метра. І під час третього польоту, який відбувся минулого тижня і тривав 29 секунд, ракета Grasshopper злетіла на висоту 40 метрів, протрималася там якийсь час і зробила м'яку посадку, використовуючи автоматичне керування вектором і силою тяги.



|