Menu

Барвиста агонія вмираючої зірки, перетворюється в чорну діру

Красочная агония умирающей звезды, превращающейся в черную дыру


Вперше в історії вивчення глибин космічного простору вченим-астрономам вдалося виявити світло з круговою поляризацією, що випромінюється в космос вмираючої зіркою, перетворюється в чорну діру. Ця кругова поляризація випромінювання є для вчених джерелом безцінної наукової інформації, яка проливає світло на подробиці того, що відбувається у глибинах космосу катаклізмах, про які можна дізнатися жодним іншим шляхом.

Всім добре відомо, що світло є електромагнітною хвилею і володіє всіма характеристиками, притаманними електромагнітним хвилям. В даному випадку дослідників цікавить поляризація випромінювання, кут нахилу площини коливань магнітної та електричної складової хвилі щодо напрямку її поширення. Коли випромінювання має кругову поляризацію, воно нагадує щось на зразок спіралі. Такий вид випромінювання формується в природних умовах вкрай рідко, але астрономи вважали, що гамма-спалахи, що відбуваються в моменти високоенергетичних космічних катаклізмів, при деяких умовах можуть стати джерелами такого "крутого" світла.

Астрономи, які зареєстрували світло від масштабного космічного катаклізму, вважають, що кругова поляризація вийшла в результаті взаємодії ударної хвилі матерії, извергнутой катаклізмом в навколишній простір і потужних потоків гамма-променів. Електрони матерії, що отримали величезну енергію в результаті поглинання гамма-випромінювання, були розігнані до близькосвітлових швидкостей. При гальмуванні ці електрони випромінюють фотони поляризованого світла, а своєрідна траєкторія руху хвилі матерії і електронів є причиною, з якої потік світла отримує кругову поляризацію.

На жаль, побачити вищезазначені потоки поляризованого світла не надається можливим навіть за допомогою найдосконаліших астрономічних інструментів. Тому наведене зображення, яке можна побачити у великому дозволі за цією адресою, є комп'ютерним зображенням, створеною одним з художників НАСА на основі даних про гамма-вибуху, що стався на відстані 18.5 мільйонів світлових років від Землі і виявленим за допомогою телескопа Very Large Telescope в Чилі.

В якості тла для зображення взято знімок, зроблений космічним телескопом Hubble, на якому видно хмари пилу і газу всередині зоряного скупчення NGC 602, що знаходиться в Малому Магеллановій Хмарі, в галактиці, розташованій на відстані 7 тисяч світлових років від Землі. На це зображення на комп'ютері були додані сліди гамма-вибуху і нехай це зображення є не дуже точним з наукової точки зору, виглядає він набагато красивіше, ніж те, що довелось фактично спостерігати вченим.

|