Menu

Космічний дослідницький апарат LADEE врізався в поверхню Місяця на швидкості 5800 кілометрів на годину

Космический исследовательский аппарат LADEE врезался в поверхность Луны на скорости 5800 километров в час


На жаль, в космосі через відсутність атмосфери не можна нічого почути. Інакше звук від зіткнення космічного апарату LADEE, що рухається на швидкості 5800 кілометрів на годину, з поверхнею Місяця міг докотитися і до Землі. За повідомленням представників Дослідницького центру НАСА імені Еймса, зіткнення сталося в четвер 17 квітня 2014 року в проміжку між 21:30 та 22:30 за северноамериканскому тихоокеанським часом (Pacific Daylight Time, PDT, UTC-7) де-то в районі зворотної сторони Місяця, що стало офіційним завершенням місії LADEE, метою якої було вивчення тонкої пиловий атмосфери Місяця.

Нагадаємо нашим читачам, що космічний дослідницький апарат LADEE був запущений у вересні 2013 року з космодрому NASA Wallops Flight Facility у Вірджинії. 6 жовтня 2013 року апарат LADEE прибув до Місяця, зайняв стабільну кругову навколомісячну орбіту і почав виконувати завдання в рамках своєї дослідницької програми. Крім цього апарат LADEE ніс на своєму борту комунікаційне лазерне устаткування за допомогою якого між Місяцем і Землею вперше був організований високошвидкісний лазерний комунікаційний канал.

Останнім етапом наукової місії апарату LADEE був його політ на дуже низькій висоті, що, зрештою, призвело до зіткнення апарату з поверхнею Місяця. 11 квітня 2014 року було вироблено останнє включення двигунів космічного апарату, завдяки чому апарат перемістився на низьку орбіту, на висоту 2-3 кілометрів від поверхні. Крім цього в результаті останніх включень двигуна було до останньої краплі витрачено паливо з баків апарату.

Метою останнього переміщення було переміщення апарату LADEE на такий курс руху, який закінчувався точкою на зворотній стороні супутника Землі. Таке місце падіння було вибрано для того, щоб залишити в недоторканності місця посадки попередніх місій та інші історичні місця на поверхні Місяця.

Поки ще нікому невідомо, в якому саме місці сталося зіткнення апарату LADEE з поверхнею. Але фахівці НАСА розглядають два варіанти розвитку подій. В одному випадку апарат міг потрапити у поверхня гірського схилу. У цьому випадку енергія, що виділилася від зіткнення, настільки велика, що сам апарат зник, а на гірському слоні залишився лише кратер. Але якщо апарат зіткнувся з поверхнею десь на рівнині, то його уламки можуть бути розкидані на багато кілометрів і слід від цього буде чітко видно з орбіти.

Тепер, за допомогою місячного орбітального апарату Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) фахівці НАСА будуть намагатися виявити точку падіння апарату LADEE. Ці спостереження нададуть певну наукову інформацію і дозволять визначити точний час і місце зіткнення апарату з Місяцем. І ці дані, в свою чергу, послужать для визначення переможця конкурсу "Take the Plunge", учасники якого висували свої прогнози щодо часу і місця падіння космічного апарату.

|