Menu

Компанія SpaceX з четвертої спроби здійснює успішний запуск місії CRS-3

Компания SpaceX с четвертой попытки осуществляет успешный запуск миссии CRS-3


Компанії SpaceX знадобилося чотири спроби для того, щоб зробити успішний запуск місії CRS-3, космічний апарат якої повинен доставити вантаж на борт Міжнародної космічної станції (МКС). Космічний корабель Dragon стартував за допомогою ракети-носія Falcon 9, яка працює зі стартового майданчика Space Launch Complex 40 космодрому на мисі Канаверал у Флориді. Запуск відбувався в складних метеорологічних умовах, при яких фахівці НАСА давали всього 40-відсоткову ймовірність успішного запуску. Незважаючи на це все пройшло без всяких несподіванок строго в рамках наміченого плану.

Через три хвилини з моменту старту було вироблено успішне відділення першого ступеня ракети-носія. Ще 10 хвилин після цього космічний корабель піднімався за допомогою двигунів другого ступеня, після чого відбулося її відділення. Після цього космічний корабель включив свої двигуни, розгорнув сонячні батареї і відправився в самостійний політ.

Компания SpaceX с четвертой попытки осуществляет успешный запуск миссии CRS-3


Те, що виділяє запуск місії CRS-3 від інших запусків - це те, що в його ході було вироблено виконання відразу декількох завдань. По-перше, після відділення від космічного корабля Dragon другий ступені ракети-носія Falcon 9, в космос була випущена група з декількох миниспутников. Крім цього, перша ступінь ракети-носія, замість неконтрольованого падіння в океан, включила свої двигуни, виконала маневр плавного зниження, розгорнула посадочні опори і зробила імітацію посадки на поверхню Атлантичного океану.

Представники компанії SpaceX повідомили, що всі ці маневри першого ступеня були лише першим експериментом, ймовірність успішного виконання якого оцінювалася не більше ніж 30 відсотків. В даний час ще немає інформації про те, наскільки успішно завершився процес повернення першої ступені ракети-носія, фахівці компанії SpaceX обіцяють оприлюднити дані після їх попередньої обробки і проведення відповідних висновків.

В даний час космічний корабель Dragon здійснює маневри на навколоземній орбіті, виробляючи одночасно тести своїх систем. Після цього буде проведений ряд включень двигунів космічного корабля, які спрямують його курсом зустрічі з космічною станцією.

Компания SpaceX с четвертой попытки осуществляет успешный запуск миссии CRS-3


Слід зазначити, що цей успішний запуск місії CRS-3 став четвертою спробою запуску цієї місії. Перший раз запуск був відкладений із-за наявності забруднення у вантажному відсіку космічного корабля Dragon. Другий раз старт відклали із-за несправності радара системи стеження, а причиною третього перенесення запуску став витік в одному гелієвому клапані, що могло призвести до непередбачуваних наслідків.

У вантажному відсіку космічного корабля Dragon міститься 2.5 тонни вантажу, що містить деякі наукові прилади, нові скафандри і запчастини для ремонту скафандрів, які знаходяться на космічній станції і вимагають ремонту. Рандеву космічного корабля Dragon з космічною станцією має відбутися сьогодні, в неділю, 20 квітня 2014 року, після чого командир 38-ї експедиції Коічі Уокэта (Koichi Wakata) і бортінженер Рік Мастракчио (Rick Mastracchio) за допомогою автоматизованого маніпулятора захоплять космічний корабель і зроблять процедуру його стикування з модулем "Гармонія" космічної станції.





|