Menu

Як підключити телевізор до комп'ютера: все не так складно

Как подключить телевизор к компьютеру: все не так сложно

Ви ще пам'ятаєте, як раніше ми дивилися фільми, користуючись VHS-магнітофоном або DVD-плеєром? Перед тим як насолоджуватися переглядом фільму, присівши на дивані, треба було виконати своєрідний ритуал. Ми вставляли диск в плеєр або касету в магнітофон і натискали пару кнопок на пульті. А перед цим слід було один раз витратити трохи часу на налаштування техніки. Все було просто і зручно. З появою в наших будинках комп'ютерів і безлімітного інтернету стало набагато зручніше і разом з тим трохи складніше. Ми отримали доступ до такої кількості фільмів, що колекція дисків, яка раніше була предметом гордості, тепер викликала в кращому разі лише ностальгію. Разом з тим нам довелося опановувати можливості нової техніки.

Сучасний телевізор вже став комп'ютером сам по собі, але все одно підключення до нього звичайного ПК або ноутбука відкриває цікаві можливості

Яким би хорошим був монітор, телевізор для перегляду буде краще. Насамперед, за більшого розміру екрану, а часто і за більш високої якості зображення. Адже телевізори створені з урахуванням побажань любителів кіно. Разом з тим, використовуючи телевізор як монітор, можна не тільки відчувати задоволення від перегляду фільмів. На великому екрані також класно грати, дивитися фотографії і ролики на YouTube і т. д. Можна навіть спілкуватися в соціальних мережах і в Skype. І взагалі, телевізор можна використовувати як монітор. Повірте, це варто спробувати! До того ж, підключивши телевізор до комп'ютера не треба вимкнути монітор. Можна використовувати обидва дисплеї по черзі. Наприклад, дивитися фільми на великий панелі, а серфіть в Мережі на моніторі.

Ми розповімо, як підключити телевізор до комп'ютера. Підключення комп'ютера і ноутбука до телевізора здійснюється однаково. Тому наші поради актуальні в обох випадках. Ми розглянемо в деталях, як налаштувати комп'ютер на прикладі Windows 7. Ця версія системи часто встановлена на домашніх комп'ютерах.

Найпростіший спосіб підключення - за допомогою HDMI-кабелю. У побутової аудіо - і відео-техніці цей інтерфейс міцно зайняв місце кращого, і тепер він став використовуватися і в комп'ютерній техніці. У вашому телевізорі, якщо він відноситься до сучасних LCD або плазмовим моделям, напевно знайдеться відповідний вхід. Якщо кілька версій стандарту HDMI. Зараз практично вся AV-техніка вже перейшла на HDMI 1.4 (1.4a або 1.4b), який повністю задовольняє наші запити, включаючи передачу Full HD 3D відео.

Как подключить телевизор к компьютеру: все не так сложно

PC IN - так часто називають вхід VGA (вхід для ПК), але це вже морально застарілий варіант

Как подключить телевизор к компьютеру: все не так сложно

Наш вибір - HDMI!

Спершу перевірте, чи є він у вашого настільного комп'ютера або мобільного. Порт HDMI у настільного ПК треба шукати на задній панелі системного блоку (якщо точніше - на материнській платі або відеокарті), а у ноутбука - на правому та лівому торці корпусу. Є такий порт? Добре. Вам буде потрібно HDMI-кабель. З одного боку він підключається до комп'ютера, а з іншого - до телевізора. Перевага HDMI-кабелів в тому, що їх довжина варіюється від 1 до 20 метрів. Підберіть кабель потрібної довжини - не варто переплачувати за «зайві метри». Друга перевага HDMI-кабелів полягає в тому, що вони передають не тільки відео, але і аудіосигнал. Підключивши комп'ютера до телевізора за HDMI, можна задіяти вбудовані колонки TV. Якщо під рукою немає акустики, то це непоганий компроміс. Нехай колонки біля телевізора скромні, але краще вже такі, ніж зовсім без звуку.

Отже, давайте для наочності розділимо процес першого підключення на кроки:

1) У першу чергу, вимкніть комп'ютер і телевізор від мережі. Якщо до вашого TV підключений кабель від антени, поки що відключіть його.

2) Підключіть кабель HDMI до відповідних портів на телевізорі і комп'ютері. Підключіть обидва пристрої до мережі.

3) Увімкніть комп'ютер і дочекайтеся завантаження Windows.

4) Увімкніть телевізор і виберете в його меню (за допомогою пульта або кнопок на корпусі) вхід HDMI, до якого ви підключили кабель. У сучасних телевізорів зазвичай кілька таких входів. У меню телевізора вони будуть позначені приблизно таким чином: HDMI 1, HDMI 2 і т. д.

Перед зануренням з головою у світ кіно, слід також виконати налаштування Windows. Так, щоб комп'ютер сприймав телевізор, як монітор. Розділимо процес налаштування на кілька кроків:

1) клацніть Правою кнопкою миші на Робочому столі Windows і виберіть у контекстному меню пункт «Дозвіл екрану». З'явиться меню «Налаштування екрану». Ви побачите, який монітор підключений до комп'ютера, який дозвіл у нього виставлено, і яка орієнтація зображення обрана.

2) Натисніть на кнопку «Знайти», що комп'ютер виявив телевізор. У рядку «Екран» крім монітора з'явиться другий пункт (у нашому випадку це SONY TV - див. скріншот). Ось це і є наш телевізор. У вас він, швидше за все, буде називатися по-іншому. Надалі Windows «запам'ятає» другий монітор і він буде відображатися в меню при підключенні телевізора. За замовчуванням «Орієнтація» буде альбомна - змінювати цей пункт не треба. Проконтролюйте, щоб пропоноване дозвіл (в однойменному пункті) збігалося з дозволом вашій LCD - або плазмової панелі. До речі, якщо в настройках телевізора є пункт виводити зображення піксель-в-піксель, увімкніть його.

 

Как подключить телевизор к компьютеру: все не так сложно

3) Ось тут нас чекає сюрприз. Windows дозволяє не просто використовувати телевізор замість монітора, але і використовувати його разом з монітором. Є два сценарії використання. По-перше, можна «клонувати» зображення на дисплеях. Причому, навіть якщо у них різні розмір, дозвіл і співвідношення сторін. По-друге, можна розширити «Робочий стіл» на обидва екрану. У такому випадку, наприклад, дитина може дивитися мультфільми на телевізорі, а ви - займатися своїми справами на комп'ютері, використовуючи монітор. Вибрати режим можна в рядку «Кілька екранів».

4) При підключенні телевізора кабель HDMI можна використовувати його вбудовані колонки. Адже інтерфейс HDMI передбачає передачу відео і звуку по одному кабелю. Треба лише вказати Windows, що ви хочете використовувати телевізор для виводу звуку. В «Панель управління» виберіть Звук». З'явиться однойменне меню, у якому ви побачите список звукових пристроїв. У ньому повинен бути пункт зі словом HDMI в назві (у нас - AMD HDMI Output). Виберіть цей пункт і натисніть на кнопку «За замовчуванням» - звук піде на колонки TV. Коли ви вимкніть телевізор, то в цьому меню пропаде відповідний пункт... і з'явиться при наступному підключенні. А щоб активувати звичайну звукову карту треба виконати аналогічну операцію в меню «Звук» (у нас - «Динаміки»).

Как подключить телевизор к компьютеру: все не так сложно

Як бути, якщо в комп ’ ютера або ноутбука немає порту HDMI? У такому випадку треба використовувати альтернативні інтерфейси: DVI або DisplayPort. У вашого комп'ютера повинен бути порт DVI або VGA, адже до нього зазвичай підключається монітор, а ось DisplayPort поки зустрічається рідко. З точки зору якості краще всього використовувати DVI або DisplayPort. У таких телевізорів входів зазвичай немає, тому треба використовувати перехідник або спеціальний перехідник DVI-HDMI або DisplayPort-HDMI. Якщо ж такий вхід у вашого телевізора є, використовуйте звичайний кабель DVI-DVI або DisplayPort-DisplayPort. А процес підключення та налаштування такий же, як і з HDMI. За винятком кроку про налаштування звуку.

Как подключить телевизор к компьютеру: все не так сложно

Примітка: які connectors є у сучасних телевізорів (HDMI 3, 4, 5 і 6 зліва у верхньому ряду)

Якщо у вашого ПК немає порту HDMI, DVI або DisplayPort, можна використовувати підключення по VGA або іншому аналоговому інтерфейсу (S-Video і ін.). Щоправда, такий варіант не буде ідеальним з точки зору якості передачі сигналу. Тому аналогове підключення для сучасних телевізорів слід використовувати, коли немає можливості підключитися по одному з цифрових інтерфейсів.

При підключенні до телевізора ПК для перегляду відео, не потрібно виконувати жодних особливих налаштувань. Ви дивитесь кіно, так само як і раніше: користуєтеся тим же програвачем і дивіться ті ж файли. Коли будете використовувати великий екран TV для ігор, то в їх налаштуваннях графіки вибирайте такий же дозвіл екрану, як у вашого телевізора. У переважній більшості випадків - HD (1366×768) або Full HD (1920×1080). Крім того, перевірте в налаштуваннях свого телевізора, чи є у нього спеціальний режим для ігор (Game mode). При його виборі телевізор оптимально налаштувати, щоб ігри виглядали ефектно, і найбільш швидко реагує на команди, що актуально для динамічних ігор. До речі, у деяких моделей з пасивною 3D технологією є режим гри вдвох на одному екрані з різним зображення для кожної людини (наприклад, в LG 55LM960V і Philips 46PFL8007T).

Как подключить телевизор к компьютеру: все не так сложно

Останнім часом телевізори отримали багато нових можливостей. Так, вже складно уявити сучасні телевізори без функції показу 3D відео і програмної оболонки Smart TV. Крім того, у них покращилися комутаційні можливості. Нові моделі LCD-панелей і плазм можна підключати до комп'ютера без дротів - за Wi-Fi! Точніше телевізор підключається до бездротової локальної мережі і черпає контент з комп'ютера. Благо у більшості TV останнього покоління є вбудований модуль Wi-Fi. Якщо у вас немає Wi-Fi мережі, можна підключити телевізор старим перевіреним способом - по Ethernet. У побутовій техніці порт RJ-45 (ще позначається як LAN, Ethernet) раніше практично не використовувався, а тепер він є у багатьох моделей TV. Головне, щоб телевізор підтримував стандарт DLNA (Digital Living Network Alliance), що в наш час вже не рідкість. До речі, більшість функцій Smart TV вимагають підключення до Мережі, тому так чи інакше варто подбати про нього.

Как подключить телевизор к компьютеру: все не так сложно

Бездротове підключення телевізора стало реальним. Деколи не зрозуміло до якого саме джерела він підключений

Підключаємо до телевізора мобільні пристрої

Та що там комп'ютер - тепер до телевізору можна підключити навіть смартфон і планшет на основі Android і iOS. Щоправда, лише нові і часто не бюджетні моделі. Наприклад, додаток «VIERA remote App» дозволяє використовувати смартфон і планшет в якості пульта ДУ і джерела контенту для телевізорів Panasonic. А Samsung розробили фірмову систему обміну контентом між пристроями Allshare. Завдяки ній смартфони і планшети Samsung також передають відео на телевізори рідного бренду і служать в ролі пультів. У Philips така «фішка» називається MyRemote. У будь-якому випадку слід встановити спеціальну програму на смартфон чи планшет.

Как подключить телевизор к компьютеру: все не так сложно

Ні, це не пульт такий великий... це планшет

Звичайно ж, і Apple не змогла обійти стороною таку цікавий напрямок. Нехай у компанії поки що немає власних телевізорів, але зате є магазин контенту і різні пристрої, які можуть її програвати. А завдяки медіаплеєра Apple TV можна транслювати контент з iPhone, iPad, iPod і Mac на екран телевізора (будь-якого бренду). Apple TV підключається до телевізора HDMI-кабелем, а отримує сигнал з гаджетів по Wi-Fi (використовуючи фірмову технологію AirPlay). Оскільки можна передавати не тільки відео, але і фотографії і музику, то контент, який є у вас в iTunes буде доступний на великому екрані. До того ж, Apple TV дозволяє користуватися популярними онлайновими-сервісами YouTube, Vimeo і Flickr і виводити переглядається на Mac контент з онлайна. До речі кажучи, є й інші медиаплееры, розраховані на роботу з Windows, і надають такі можливості. Причому вони сумісними з сервісами типу Megogo і можуть навіть завантажувати контент з Мережі.

 

Как подключить телевизор к компьютеру: все не так сложно

Вже розроблений і універсальний стандарт - MHL (Mobile High Definition Link). Поки що стандарт знаходиться у розвитку, але деякі телевізори та монітори вже підтримує його. У такому випадку, використовуючи відповідний кабель, можна вивести зображення з гаджета (який також повинен бути сумісний з MHL) на великий екран, практично так само як з комп'ютера.

Как подключить телевизор к компьютеру: все не так сложно

Так що, підводячи підсумки, спрогнозуємо, що телевізори незабаром зможуть відображати контент з різних пристроїв: просто і без проводів. А поки що найбільш простим і доступним практично кожному способом підключення настільного ПК і ноутбук до телевізора є поєднання їх за допомогою кабелю HDMI. До речі, описаний нами метод підійде і для підключення другого монітора або проектора.

|